Viikon mietiskelyn aihe 14.9.2018

Orpo- ja katulasten tilanne maailmassa



  Kuulemani mukaan maailmassa elää arviolta noin 200 miljoonaa katulasta ilman kotia ja tarvitsemaansa apua aikuisilta. Nuorimmat heistä ovat noin 2-vuotiaita. Tilanne on kauhea!

  Mitkä seikat ovat johtaneet heidät näin turvattomaan ahdinkoon? Pääasiallisimmat syyt ovat sodat, luonnonkatastrofit ja niiden seurauksena nälänhädät eri puolilla maailmaa. Myös uskonnoilla on oma osuutensa tilanteen pahenemisessa. Niiltä ihmisiltä, joilta puuttuu kristillinen elämänkatsomus, puuttuu usein myös uhrautuva lähimmäisenrakkaus.

  Me länsimaiden kristityt olemme siinä suhteessa avainasemassa, että useimmilla meistä on taloudellisia resursseja lievittää noiden lasten hätää sen ohessa, että kerromme heille parasta mahdollista sanomaa taivaallisen Isämme rakkaudesta heitä kohtaan Poikansa Adonai Yeshuan Golgatan ristinuhrissa suorittaman ihmissielujen lunastustyön kautta.

  Vapahtajamme Adonai Yeshua siis kärsi ja kuoli myös jokaisen lapsen puolesta ja sovitti meidän jokaisen synnit Golgatalla kärsiessään ja kuollessaan tähtemme! Hän osoitti maan päällä vaeltaessaan erityistä rakkautta juuri pieniä ja avuttomia lapsia kohtaan myös silloin, kun hänen opetuslapsensa yrittivät estää lasten tuomista hänen luokseen. Mark. 10:13-16.

>>13. Yeshuan luo tuotiin lapsia, jotta hän koskettaisi heitä, mutta opetuslapset nuhtelivat tuojia. 14. Kun Yeshua näki sen, hän närkästyi ja sanoi: "Sallikaa lasten tulla minun luokseni älkääkä estäkö heitä, sillä heidän kaltaistensa on Elohimin kuningaskunta.

15. Totisesti minä sanon teille: joka ei ota vastaan Elohimin kuningaskuntaa niin kuin lapsi, se ei pääse sinne sisälle." 16. Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.
<<

  Kun luemme tarkkaan Raamattua, niin toteamme että Adonai Yeshua, ollessaan vielä taivaallisen Isänsä luona, ihastui ja rakastui nimenomaan ihmislapsiin *). Uskon sen vaikuttaneen ratkaisevasti myös Adonai Yeshuan päätökseen vastata myöntävästi seuraavaan taivaallisen Isänsä ehdotukseen, josta voimme lukea jakeista: Ps. 2:1-8.

>>1. Miksi pakanat pauhaavat ja kansat turhia ajattelevat? 2. Maan kuninkaat nousevat, ruhtinaat yhdessä neuvottelevat Yehowaa ja hänen Voideltuaan vastaan: 3. ”Katkaiskaamme yltämme heidän kahleensa, heittäkäämme päältämme heidän köytensä." 4. Hän, joka istuu taivaassa, nauraa, Adonai pilkkaa heitä. 

5. Silloin hän puhuu heille vihassaan, kauhistuttaa heitä kiivaudessaan: 6. ”Minä olen asettanut kuninkaani Siioniin, pyhälle vuorelleni." 7. Tahdon ilmoittaa, mitä Yehowah on säätänyt. Hän lausui minulle: "Sinä olet minun Poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin. 8. Pyydä minulta, niin minä annan pakanakansat sinun perinnöksesi ja maan ääret sinun omiksesi.
<< Jae 7: taivaallinen Isä puhui Pojalleen. Alempana kerron Pojan vastauksen.

*) Seuraavista jakeista löydämme Adonai Yeshuan Isänsä luona kirkkaudessa Snl. 8:27-31.

>>27. Kun hän valmisti taivaat, minä olin siinä, kun hän veti piirin syvyyden ylle, 28. kun hän lujitti pilvet korkeudessa, kun syvyyden lähteet saivat voiman, 29. kun hän asetti merelle sen rajat, etteivät vedet nousisi korkeammalle kuin hän oli säätänyt, kun hän vahvisti maan perustukset, 

30. silloin minä olin hänen rinnallaan lemmikkinä, olin hänen ilonsa päivästä päivään ja iloitsin hänen edessään kaikin ajoin. 31. Minä leikin hänen maanpiirinsä päällä, ja ihastukseni olivat ihmislapset.<<

Poika vastasi taivaalliselle Isälleen tämän ehdotukseen jakeissa Ps. 2:7-8 seuraavasti: Luemme jakeet Hebr. 10:5-10.

>>5. Siksi HaMashiach sanoo maailmaan tullessaan: "Uhria ja lahjaa sinä et tahtonut, mutta ruumiin sinä minulle valmistit. 6. Polttouhreihin ja syntiuhreihin sinä et mielistynyt. 7. Silloin minä sanoin: katso, minä olen tullut - kirjakääröön on minusta kirjoitettu - tekemään sinun tahtosi, Elohim.'" 

8. Ensin hän sanoo: "Uhreja ja lahjoja, polttouhreja ja syntiuhreja sinä et tahtonut etkä niihin mielistynyt", vaikka niitä lain mukaan uhrataankin. 

9. Sitten hän sanoo: "Katso, minä olen tullut tekemään sinun tahtosi." Hän poistaa ensimmäisen asettaakseen toisen. 10. Tämän tahdon perusteella meidät on pyhitetty Yeshua HaMashiach’n ruumiin uhrilla kertakaikkisesti.<<

  Poika tiesi etukäteen millaisella hinnalla hänen pitää ostaa ihmissuku vapaaksi sen syntiturmeluksesta ja voidakseen estää meitä kaikkia joutumasta helvettiin! Tuo hinta on ihmisymmärrykselle täysin käsittämätön! Puhdas, tahraton ja viaton Yehowah Elohimin lemmikki, jota tämä rakasti jo ikuisuudesta asti, piti uhrata syntiuhrina puolestamme!

 Luemme profeetta Jesajan kuvauksesta osan koskien Vapahtajaamme:
Jes. 52:13-15.

>>13. Katso, minun palvelijani menestyy. Hän nousee ja kohoaa, hän on oleva hyvin korkea.14. Niin kuin monet kauhistuivat häntä - niin runneltu hän oli, hän ei enää näyttänyt ihmiseltä, hänen hahmonsa ei ollut ihmislasten hahmo –

15. niin hän on saattava ihmetyksiin monet kansat, hänen tähtensä kuninkaat sulkevat suunsa. Sillä mitä heille ei ikinä ole kerrottu, sen he saavat nähdä, mitä he eivät ole kuulleet, sen he saavat havaita.<<

  Torinon käärinliinoista on löydetty tieteellisesti tutkimalla noin 600 ruoskaniskua, vaikka Israelin Lain mukaan oli lupa antaa ”vain” 40 iskua ja yleensä annettiin yhtä vaille eli 39. Tämä auttaa meitä kristittyjä ymmärtämään syyn siihen, miksi Israel joutui historiansa pitkäaikaisimpaan diasporaansa, mikä ei ole vieläkään kaikkien osalta päättynyt!

  Ainoastaan Yehowah Elohimin Isänrakkaus meitä syntisiä ihmisiä kohtaan ylläpiti hänen Poikansa elossa tuon ruoskimisen aikana. Hänhän asui Pojassaan Pyhän Henkensä kautta aina siihen asti, kunnes Poika ristille kuollessaan huusi: ”Eeli, Eeli! Miksi hylkäsit minut?” Juuri ennen kuin Poika kuoli, poistui Isän Henki hänestä, koska Pojasta tuli syntiuhrimme.


Maailman orpo- ja katulapset alueittain

  Kuuntelin eilen videon ranskalaissyntyisestä erityisasiantuntijasta ja katulasten parissa työskennelleestä Timothée Patonista, jonka mukaan maailmassa oli 2007 jo noin 200 miljoonaa katulasta. Alla linkki kyseiseen videoon, jonka lopussa Timothée puhuu:
https://www.youtube.com/watch?v=czsDWM64GR0 (Kts. kohdasta 6 min 9 sek)

  Löysin myös seuraavan artikkelin, joka on vieläkin vanhempi (1999). Sen mukaan heitä oli maailmassa tuolloin noin 100 miljoonaa: http://yapi.org/childrens-rights/street-children/

  Viimemainitun artikkelin mukaan latinalaisessa Amerikassa oli tuohon aikaan noin 40 miljoonaa latulasta, Intiassa vähintään 18 miljoonaa. Loput jakautuivat muihin, lähinnä alikehittyneihin maihin.

  Törmäsin tilastoristiriitoihin tuon katulapsiluvun suhteen, sillä alla olevan PDF-tiedoston mukaan heitä oli jo vuonna 1989 tuo 100 miljoonaa! https://www.streetchildren.org/wp-content/uploads/2013/02/State_of_the_Worlds_Street_Children_Research_final_PDF_online.pdf

  Vaikeuksia tulee varmaan siitä, etteivät maailman valtiot ole tilastoineet kussakin maassa kaduilla elävien lasten määrää ja jos ovat, niin on uskottavaa, että heidän lukumääränsä esitetään alakanttiin, koska tilanne on heille häpeällinen. Monissa alikehittyneissä maissa heidän lukumääräänsä ei edes tiedetä, koska heistä ei pidetä minkäänlaista tilastoa.

  Arabimaailmassa kuohuneiden vallankumousten ja yksin esim. Syyrian edelleen jatkuvan sisällissodan – johon kymmenet ulkopuoliset tahot ovat osallisia – seurauksena on tullut miljoonia orpo- ja katulapsia lisää. Juuri heidän kaltaisensa ovat pikaisen avun tarpeessa! Oma lukunsa (ehkä 100 miljoonaa ?) on lapsiorjatyövoima, joka on yleistä Intiassa ja Kiinassa!

  On vaikea verrata, että onko helpompi elää vapaana katulapsena vai lapsiorjana tai jopa seksiorjana, jollaisina miljoonat lapset maailmassa joutuvat elämään, usein lyhyen kurjan elämänsä, kuollen AIDS:in yms. sukupuolitauteihin. Ei ole myöskään ihmisarvoista elää likaviemäreissä Pietarissa tai Latinalaisessa Amerikassa, jossa poliisit heitä ampuvat!

  Monet kristilliset lähetysjärjestöt tekevät suurenmoista työtä auttaen Afrikassa entisiä lapsisotilaiksi pakotettuja orpoja normaaliin elämään ja kertoen heille pelastussanomaa Vapahtajastamme! Samanlaista työtä tehdään monissa Aasiankin maissa. Mainittakoon myös ne noin 20 000 lapsivankia, jotka joutuvat kitumaan Venäjän karuissa vankiloissa!


Loppusanat

  Luettuani edellä olevan tekstini, tuli mieleen erään hengellisen laulun sanat: ”Hätä ja tuska maailman, suurempi on kuin luullaankaan! Ken tahtoo kärsivää auttaa?” Jätän tuon ja viimeisen kysymyksenkin sinun pohdittavaksesi. Adonai Yeshua teki kaikkensa auttaakseen kärsiviä. Mieti, mitä sinä voit tehdä maailman kärsivien, erityisesti orpo- ja katulasten hyväksi?


  Lopuksi aiheeseen liittyviä lauluja:

”Via Dolorosa” Mallory Langston: Please, look at her hand in the end of song 3:21-24!
https://www.youtube.com/watch?v=GPa3Volqo58 

”Via dolorosa” Via-yhtye:
https://www.youtube.com/watch?v=AlaRb4Q7KpQ  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihanin piirre Adonai Yeshuassa!

Onko Yeshua HaMashiach sinulle tuttu?

Uskonkuuliaisuus