Mikä merkitys siunauksella on?



PERIYTYVÄN SIUNAUKSEN MERKITYS

  
  Tämä aihe on verraten laaja kahdessa sivussa käsiteltäväksi. Siksi pitäydyn nyt lähinnä Israelin kuningas Daavidissa ja hänen saamassaan isiltä periytyneessä siunauksessa. En voi olla mainitsematta myös Daavidin kantaäitiä, mooabilaista Ruutia.

  Kuten Raamatusta huomaamme, oli Daavid Iisain kahdeksas poika, jota hänen isänsä piti niin vähäarvoisena, ettei lähettänyt palvelijaansa noutamaan tätä illalliselle, vaikka Israelin sen aikakauden arvostetuin profeetta Samuel oli pyytänyt Iisaita tuomaan
kaikki poikansa koolle.

  Samuel oli saanut Yehowalta tehtäväksi mennä voitelemaan eräs Betlehemiläisen Iisain pojista Israelille kuninkaaksi silloisen kuningas Saulin sijaan.
Samuelin eteen olit tuotu kaikki koolla olleet seitsemän poikaa vanhimmasta alkaen nuorimpaan.

  Jopa Samuel luuli jonkun heistä olevan valittu katsoessaan heidän kookasta vartaloaan. Yehowah Elohim sanoi kuitenkin Samuelille, ettei hän ole valinnut ketään heistä Israelille kuninkaaksi.
Siksi Samuel kysyi Iisailta, että siinäkö olivat kaikki poikasi? Vasta tämän jälkeen Iisai ikään kuin muisti, että vielä oli nuorin, Daavid, joka oli lammaspaimenessa.

  Luemme kyseisen kohdan 1. Sam. 16:4-13a.

>>4. Samuel teki, niin kuin Yehowah oli puhunut. Mutta kun hän tuli Betlehemiin, tulivat kaupungin vanhimmat vavisten häntä vastaan ja kysyivät: "Tietääkö tulosi rauhaa?" 5. Hän vastasi: "Rauhaa. Minä olen tullut uhraamaan Yehowalle. Pyhittäytykää ja tulkaa minun kanssani uhrille." Ja hän pyhitti Iisain ja hänen poikansa ja kutsui heidät uhrille. 

6. Kun he sitten tulivat ja hän näki Eliabin, ajatteli hän: "Varmaan Yehowan edessä on nyt hänen voideltunsa". 7. Mutta Yehowah sanoi Samuelille: "Älä katso hänen ulkonäköään äläkä kookasta vartaloansa, sillä minä olen hänet hylännyt. Ihminen ei näe niin kuin Yehowah näkee. Ihminen näkee ulkomuodon, mutta Yehowah näkee sydämen." 

8. Niin Iisai kutsui Abinadabin ja toi hänet Samuelin eteen. Mutta hän sanoi: "Ei ole Yehowah tätäkään valinnut". 9. Silloin Iisai toi Samman esille. Mutta hän sanoi: "Ei ole Herra tätäkään valinnut". 10. Niin toi Iisai seitsemän poikaansa Samuelin eteen. Mutta Samuel sanoi Iisaille: "Yehowah ei ole valinnut ketään näistä". 

11. Ja Samuel kysyi Iisailta: "Siinäkö olivat kaikki nuorukaiset?" Hän vastasi: "Vielä on nuorin jäljellä, mutta hän on kaitsemassa lampaita". Niin Samuel sanoi Iisaille: "Lähetä noutamaan hänet. Me emme käy aterialle, ennen kuin hän tulee tänne". 

12. Iisai lähetti hakemaan hänet. Hän oli verevä, kauniskasvoinen ja hyvännäköinen. Yehowah sanoi: ”Nouse ja voitele hänet, sillä hän se on". 13. Niin Samuel otti öljysarven ja voiteli hänet hänen veljiensä keskellä. Ja Yehowan Henki tuli Daavidiin, siitä päivästä ja yhä edelleen.<<

  Tuosta me huomaamme sen, että jopa isä voi ihmisenä erehtyä omien poikiensa suhteen. Samoin myös arvostettu profeetta voi erehtyä katsomaan ihmisen ulkomuotoon. Samuel oli nähnyt Saulin, jolla oli upea ulkomuoto ja kookas vartalo, mutta Saul ei totellut Elohimia.

  Elohim oli kuitenkin tutkinut, ei vain Iisain poikien sydämet, vaan myös muiden Israelin miesten sydämet ja löytänyt ainoastaan Daavidin, joka oli hänelle otollinen.

  Samalla tavoin me ihmiset helposti arvioimme muita ihmisiä ja myös kristittyjä joko heidän ulkonaisen ominaisuutensa, tittelinsä, rikkautensa tai jonkin muun ihmisten tavoin havaittavissa olevan seikan perusteella ja saatamme erehtyä todella pahasti. Ne kristityt veljet, jotka valitsevat seurakuntaansa uuden paimenen, ovat tässä mielessä paljon vartijoita!

  Raamatun opetuksen mukaan valintaa ei tule suorittaa demokraattisilla vaaleilla, vaan siten, että seurakunnan vanhemmistoveljet menevät yhdessä rukoukseen ja (nykyisin tarvittaessa lisäksi paastoon) odottamaan Pyhän Hengen johdatusta valinnassa, etenkin silloin jos ehdolla on useita.


MIKÄ OLI DAAVIDIN MENESTYKSEN SALAISUUS?

  Kyseessä oli hänen esi-isiltään perimänsä siunaus. Daavid oli Yehowah Elohimin ikuisissa aivoituksissa valittu siihen sukuhaaraan, josta ajallaan piti syntyä koko ihmiskunnalle luvattu Messias eli Vapahtaja. Elohim antoi lupauksen Messiaasta heti esivanhempiemme Aadamin ja Eevan syntiinlankeemuksen jälkeen sanoen: ”Vaimon siemen on polkeva rikki käärmeen pään ja käärme on pistävä häntä kantapäähän.”

  Sitten Elohim valitsi kaikista Abramin aikakauden ihmisistä vain Abramin Kaldean Uurista ja antoi tälle lupauksen siemenestä eli miespuolisesta jälkeläisestä, jonka kautta kaikki maailman kansat saavat siunauksen sillä ehdolla että he itse siunaavat Aabrahamia ja tämän jälkeläisiä. Siis Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin jälkeläisiä eli israelilaisia, joita nykyisin virheellisesti kutsutaan juutalaisiksi.

  Luin eilen Ruutin kirjan, josta ilmeni miten Mooabilainen Ruut oli valittu Messiaamme sukuhaaran yhdeksi kantaäideistä. Ruutin kantaisänä oli Aabrahamin veljenpoika Loot. Mooabilaiset syntyivät siten, että Lootin kaksi tytärtä juottivat isänsä viinillä humalaan ja makasivat vuorollaan tämän kanssa. Näin he tekivät saadakseen isästään jälkeläisen.

  Loot oli pelastunut yhdessä kahden tyttärensä kanssa Sodoman ja Gomorran tuhosta ja hänellä ei ollut poikaa jatkamaan sukua. Silloin ainoa vaihtoehto pojan saamiseksi oli Lootin tyttärien mielestä sukurutsaus. Vanhempi tytär synnytti pojan ja antoi tälle nimen Mooab. Hänestä polveutuivat mooabilaiset ja ajallaan myös Ruut.

  Ruut oli kahdessa mielessä poikkeus: Hän ei ollut etniseltä taustaltaan Israelin kansaa, ja sen lisäksi mooabilaisista oli langetettu seuraava kielto: (5. Moos. 23:3-4)

>>3. Älköön ammonilainen ja mooabilainen pääskö Yehowan seurakuntaan. Älkööt heidän jälkeläisensä edes kymmenennessä polvessa koskaan pääskö Yehowan seurakuntaan, 4. sen tähden että he eivät tulleet leipää ja vettä tuoden teitä vastaan matkalla, kun olitte lähteneet Egyptistä, ja sen tähden että hän palkkasi sinua vastaan Bileamin, Beorin pojan, Mesopotamian Petorista, sinua kiroamaan.<<

  Ruut oli israelilaisen lesken, Noomin miniä. Noomin pojat olivat kuolleet ja Ruut oli jäänyt sen vuoksi nuoreksi leskeksi. Ruut päätti seurata Noomia, kun tämä palasi Mooabin maasta takaisin Betlehemiin. Ruut hylkäsi esi-isiensä epäjumalat ja päätti uskoa Noomin ja Israelin Elohimiin. Ruut teki oikean valinnan ja erinäisten vaiheiden kautta hänestä tuli Israelin kuningas Daavidin kantaäiti. Hänet naitettiin Juudan heimoon kuuluneelle Booakselle.

  Mielenkiintoista oli se Betlehemiläisten
vanhinten ja asukkaiden lausuma siunaus Ruutille. Se oli samankaltainen kuin muinoin Rebekalle, Leealle ja Taamarille annettu siunaus. Lue Ruut. 4:10-12. Ruut synnytti Booakselle pojan, jolle annettiin nimeksi Oobed. Tästä Oobetista syntyi Iisai ja Iisaille syntyi Daavid, kuningas. 

  Edellä olevasta huomaamme, että Daavid sai siunauksen isä- ja äitilinjojensa kautta. Hän sai sen Yehowah Elohimilta ja äitinsä kautta siunauksena myös Betlehemin asukkailta! Se, että Daavid ylisti Yehowah Elohimia jo ennen kuin hänet voideltiin Israelin kuninkaaksi, oli myös syynä siihen, että juuri hänestä kasvatettiin ankarien oppivuosien kautta Israelille hyvä kuningas lukuun ottamatta Uurian ja Batseban tapausta. Jopa sellainen kuningas, joka sopi esimerkiksi myös jälkeen tuleville kuninkaille.


MEIDÄN OSUUTEMME IHMISTEN SIUNAAMISESSA

  On erittäin tärkeää siunata kaikkia lähimmäisiämme! Tästä on meille annettu Uuden Liiton kirjoituksissa seuraavat kehotukset, sulkien sisäänsä, ei vain meille mieluisat ja omasta mielestämme hyvät ihmiset, vaan myös kaikki muutkin. Jopa heidät, jotka meitä vainoavat:

A) Adonai Yeshuan opetuksen mukaan: Luuk. 6:28.
>>Siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat. Rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä solvaavat.<<

B) Apostoli Paavalin opetuksen mukaan: Room. 12:14.
>>Siunatkaa vainoojianne, siunatkaa, älkääkä kirotko.<<

C) Apostoli Pietarin opetuksen mukaan: 1. Piet. 3:9.
>>Älkää kostako pahaa pahalla, älkää herjausta herjauksella, vaan päinvastoin siunatkaa; sillä siihen teidät on kutsuttukin, että siunauksen perisitte.<<

Loppukehotus Paavalilta, koskien uskoamme Adonai Yeshuaan: Gal. 3:9.
>>Niinpä ne, jotka pitäytyvät uskoon, siunataan yhdessä uskovan Aabrahamin kanssa.<<


LOPUKSI TEEMAAN SOPIVA LAULU

”Sinua siunata tahdon” (Laulajaa ei ole YouTubessa ilmoitettu) :


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihanin piirre Adonai Yeshuassa!

Onko Yeshua HaMashiach sinulle tuttu?

Uskonkuuliaisuus