Viikon mietiskelyn aihe 27.7.2018

Paratiisi – missä se on ja millainen paikka se on?



   Sain tämän mietiskelyn aiheen perin poikkeuksellisella tavalla. Viime keskiviikon vastaisena yönä näin unen, jossa minut oli kutsuttu Suomen Eduskuntaan eräiden kristittyjen kanssa. Puhemies esitti kysymyksen: ”Kertokaa kristityt paratiisista. Missä se on ja millainen paikka se on?”

   Moni kertoi millainen paikka se heidän mielestään on ja missä se sijaitsee. Saatuani puheenvuoron, kerroin millainen paikka se Raamatun kuvauksen perusteella on ja missä se Raamatun mukaan sijaitsee. Siihen heräsin.

   Herättyäni ymmärsin, että tämä aihe tuli minulle taivaasta ja siksi paneudun aiheeseen huolella ja pyrin kuvaamaan paratiisin todellisena paikkana, joka on alun perin luotu juuri meitä ihmisiä varten elämään rakkaudellisessa hengen yhteydessä Luojaamme ja minne kannattaa kilvoitella hintaan mihin hyvänsä.

   Kreikan kielen sana ”parádeisos”, paratiisi, johtuu muinaispersian sanasta ”pairidaëza”, jolla on merkityksinä: ”aidattu alue”, ”puisto” ja ”puutarha”. Hebreaksi se on ”גן עדן”, ”Gan Eden” eli ”Eedenin puutarha”.


Millainen paikka paratiisi on?

   Paratiisissa vallitsi täydellinen rauha, harmonia, luottamus- ja rakkaussuhde Luojan ja esivanhempamme Adamin ja Evan välillä aina siihen asti kunnes he lankesivat syntiin syömällä kielletyn puun, hyvän- ja pahantiedon puun hedelmästä. Sen seurauksena heidät karkotettiin paratiisista.

Ensimmäisen kuvauksen paratiisista löydämme jakeista 1. Moos. 2:4b-15

>>4b…Siihen aikaan kun Yehowah Elohim teki maan ja taivaat, 5. maan päällä ei ollut vielä yhtään pensasta eikä kedolla kasvanut mitään kasveja, koska Yehowah Elohim ei ollut vielä antanut sataa maan päälle eikä ihmistä ollut vielä viljelemässä maata. 6. mutta maasta nousi sumua, joka kasteli koko maan pinnan.

7. Sitten Yehowah Elohim muovasi ihmisen maan tomusta ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän hengen. Näin ihmisestä tuli elävä sielu. Ja Yehowah Elohim istutti paratiisin (puutarhan) itään, Eedeniin, ja asetti sinne ihmisen, jonka hän oli tehnyt.

9. Ja Yehowah Elohim kasvatti maasta kaikenlaisia puita, jotka olivat ihania nähdä ja joiden hedelmät olivat hyviä syödä. Keskelle paratiisia hän kasvatti elämän puun sekä hyvän- ja pahantiedon puun.

10. Eedenistä lähti virta, joka kasteli paratiisin, ja se jakaantui sieltä neljäksi haaraksi. 11. Ensimmäisen nimi on Piison. Se kiertää koko Havilan maan, jossa on kultaa. 12. Sen maan kulta on hyvää, ja siellä on myös bedellion-pihkaa ja onyksikiveä.

13. Toisen virran nimi on Giihon. Se kiertaa koko Kuusin maan. 14. Kolmannen virran nimi on Hiddekel. Se virtaa Assurin itäpuolitse. Neljäs virta on Eufrat. 15. Yehowah Elohim otti ihmisen ja asetti hänet Eedenin paratiisiin (puutarhaan).<< 


Missä paratiisi sijaitsi muinoin?

Ensimmäisestä kuvasta näet, miten paratiisin sijainti oli mahdollista paikallistaa ja mitä se hengellisesti merkitsee Luojan ja luodun välillä. 



Alla olevista kuvista näet paratiisin todennäköisimmän muinaisen sijainnin Raamatun eri jakeiden perusteella.





Huomioi, että Persianlahden pohjukkaan laskevaan paratiisin virtaan yhtyi kaksi virtaa Eufrat ja Tigris (muinaisnimeltään Hiddekel) yhdeksi virraksi, johon liittyi alempana Piison virta vasemmalta ja sen alta samaan virtaan yhtyi myös Giihon virta oikealta. Lopulta vain yksi virta laski mereen, Persianlahteen.


Missä paratiisi sijaitsee nyt?

Löydämme myös tähän kysymykseen vastauksen Raamatusta. Luemme jakeet Matt. 12:40, Luuk. 23:43, Ef. 4:6, Ap.t. 2:30-31 ja 2. Kor. 12:2-4.

a) Matt. 12:40
>> Sillä niin kuin Joonas oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on myös Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.<< Maan povi on Tuonela.

b) Luuk. 23:43
>>Yeshua sanoi hänelle (toiselle ryövärille Golgatan ristillä) : "Totisesti minä sanon sinulle: tänä päivänä sinä olet minun kanssani paratiisissa."<<

c) Ef. 4:6
>>Mutta että hän astui ylös, mitä se on muuta, kuin että hän oli astunut alaskin, maan alimpiin paikkoihin?<< Maan alin paikka on Raamatun mukaan Tuonela, kuolleiden sielujen olinpaikka.

d) Ap.t. 2:30-31 >>30. Koska hän (Daavid) nyt oli profeetta ja tiesi, että Elohim oli valalla vannoen hänelle luvannut asettavansa hänen kupeittensa hedelmän (hänen jälkeläisensä) hänen valtaistuimelleen, 31. niin hän edeltä nähden puhui HaMashiach’n ylösnousemuksesta, sanoen, ettei HaMashiach ollut jäävä hyljätyksi tuonelaan eikä hänen ruumiinsa näkevä katoavaisuutta.<<

e) 2. Kor. 12:2-4 >>2. Tunnen miehen, joka on HaMashiach’ssa. Neljätoista vuotta sitten hänet temmattiin kolmanteen taivaaseen. Oliko hän ruumiissaan, en tiedä, vai poissa ruumiista, en tiedä, Elohim sen tietää. 3. Minä tiedän, että tämä mies - oliko hän ruumiissaan vai poissa ruumiista, en tiedä, Elohim sen tietää – 4. temmattiin paratiisiin ja (siellä hän) kuuli sanomattomia sanoja, joita ihmisen ei ole lupa puhua.<<

Paavali oli tuo mies ja jakeiden 2 ja 4 mukaan paratiisi on nykyisin siirrettynä hengelliseen ulottuvuuteen, kolmanteen taivaaseen, jota eivät ihmissilmä eikä ihmisjärki voi tavoittaa, sillä tietä sinne vartioivat yhä kerubit välkkyvällä miekallaan, jakeen 1. Moos. 3:24  mukaisesti:

>>Hän (Yehowah Elohim) karkotti ihmisen (Aadamin ja Eevan pois paratiisista) ja asetti Eedenin paratiisin (puutarhan) itäpuolelle kerubit ja välkkyvän, leimuavan miekan vartioitsemaan elämän puun tietä.<<


Mihin paratiisi tullaan lopulta asettamaan?

Ilmestyskirjan mukaan se tullaan laskemaan alas taivaasta 1000-vuotisen kuningaskunnan ajan jälkeen nykyisen Jerusalemin kohdalle Uutena Jerusalemina, pyhien kaupunkina lukujen Ilm. 21-22 mukaisesti.



Kuuntelemme lopuksi aiheeseen liittyen kolme laulua:

”New Heaven & Earth” Enya:
https://www.youtube.com/watch?v=mBb98CHSXw4

”Uuden taivaan sekä uuden maan” Kyösti Kytöjoki:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihanin piirre Adonai Yeshuassa!

Onko Yeshua HaMashiach sinulle tuttu?