Viikon mietiskelyn aihe 1.12.2017

Kurjan ihmisen valinta ja korotus pelastukseen


Rakas taivaallinen Isämme Yehowah Elohim yllättää monessa kohden ihmiset valinnoillaan, joita emme osaa odottaa ja Vanhan Liiton valossa niitä olisi vaikea ymmärtää.


1) Eräs erikoisimmista Vanhan Liiton kohdista on seuraava Ps. 113:1-9.
Eritoten jakeet 7-8, mutta myös jae 9 on erikoinen.

>>1. HalleluYah! Ylistäkää, te Yehowan palvelijat, ylistäkää Yehowah nimeä. 2. Siunattu olkoon Yehowah nimi nyt ja ikuisesti. 3. Auringon noususta sen laskuun saakka olkoon Yehowah nimi ylistetty. 4. Yehowah on korkea yli kaikkien pakanakansojen, yli taivasten kohoaa hänen kunniansa. 5. Kuka on niin kuin Yehowah, meidän Elohimimme, joka asuu korkealla 6. ja katsoo syvälle - taivaassa ja maassa? 7. Hän, joka tomusta nostaa alhaisen, korottaa lantakasasta köyhän 8. asettaakseen hänet ruhtinasten rinnalle, hänen kansansa ruhtinasten rinnalle. 9. Joka antaa hedelmättömän asua kodissa, iloisena lasten äitinä! Halleluja!<<

Yehowah katsoo ihmisten sydämeen ja valitsee sen mukaan ikuisuusseuralaisikseen vain ne, jotka hän hyväksi näkee. Hän ei kysele meiltä neuvoa valinnoilleen, vaikka moni ihminen onkin kovin halukas suosittelemaan sellaisiksi itseään ja ystäviään.


2) Myös seuraava esimerkki on puhutteleva: Sef. 3:9-13

Otsikoksi sopii: ”Israelin valittu jäännös pelastuu!”

>>9. Silloin minä muutan puhtaiksi kansojen huulet, niin että ne kaikki rukoilevat Yehowah nimeä, palvelevat häntä yksimielisesti. 10. Tuolta puolen Etiopian virtain tuovat minun rukoilijani - tytär, minun hajotettu joukkoni - minulle ruokauhreja. 11. Sinä päivänä ei sinun tarvitse hävetä yhtäkään niistä teoistasi, joilla olet rikkonut minua vastaan, sillä silloin minä poistan sinun keskuudestasi sinun ylvästelevät ilakoitsijasi, etkä sinä sitten enää ylpeile minun pyhällä vuorellani. 12. Mutta minä jätän jäljelle sinun keskuuteesi nöyrän ja vaatimattoman kansan, joka turvautuu Yehowah nimeen. 13. Israelin jäännökset eivät tee väärin, eivät puhu valhetta, eikä heidän suussaan tavata vilpillistä kieltä. He kaitsevat kaitsettaviaan ja lepäävät kenenkään säikyttämättä.<<
_ _ _

Tästä valintatavasta Paavali on antanut kaksi valaisevaa esimerkkiä

1) Valinta tehtiin jo ennen aikojen alkua ja maailman luomista. Room. 8:28-30

>>28. Me tiedämme, että kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka rakastavat Elohimia, niiden, jotka hän on suunnitelmansa mukaan kutsunut. 29. Sillä ne, jotka hän on ennalta tuntenut, hän on myös ennalta määrännyt Poikansa kuvan kaltaisiksi, että hän olisi esikoinen monien veljien joukossa. 30. Mutta ne jotka hän on ennalta määrännyt, hän on myös kutsunut, ja ne, jotka hän on kutsunut, hän on myös vanhurskauttanut. Ja ne, jotka hän on vanhurskauttanut, hän on myös kirkastanut.<<


2) Lähinnä vain heikot ja halveksitut valittiin pelastukseen 1. Kor.1:25-29

>>25. Elohimin hulluus on ihmisiä viisaampi ja Elohimin heikkous on ihmisiä voimakkaampi. 26. Sillä katsokaa, omaa kutsumistanne veljet (ja sisaret). Ei ole monta inhimillisesti viisasta, ei monta mahtavaa eikä monta jalosukuista. 27. Mikä maailman mielestä on hulluutta, sen Elohim valitsi saattaakseen viisaat häpeään. Mikä maailman mielestä on heikkoa, sen Elohim valitsi saattaakseen voimakkaat häpeään. 28. Ja sen, mikä maailmassa on halpasukuista ja halveksittua, sen Elohim valitsi, sen, joka ei mitään ole, tehdäkseen mitättömäksi sen, joka on jotakin, 29. ettei mikään liha voisi kerskata Elohim edessä.<<
_ _ _

Aiheeseen liittyvä tositapaus Stadista 1970-luvun alussa

Eräs Vartiokylän Jeesus-talon asukki (tässä peitenimeltä Simo) kertoi, miten hän oli tullut uskoon. Hän oli asunut jo muutaman vuoden Pasilan takana olevalla kaatopaikalla, jonne hän oli vaipunut huumeiden ja päihteiden orjana. Hän rukoili kurjuutensa keskellä ja päätti sydämessään, ettei tahdo jäädä sinne kuolemaan rottien ja kaiken saastan keskelle. Hän lähti hoiperrellen Stadiin ja saapui Kurviin, Vaasankadun ja Hämeentien risteykseen. Sieltä hän käveli Vaasankatua ja näki kaksi siisteihin pukuihin pukeutunutta krakakaulaista herrasmiestä. Mentyään heidän luo hän anoi nöyrästi sanoen: ”Armahtakaa minua ja pelastakaa minut!”

Miehet katselivat toisiaan ja säälivät Simoa, pidellen samalla nenästään kiinni ja pidätellen 
hengitystään, sillä Simo haisi tunkiolta jo useiden metrien päähän, koska hän ei ollut peseytynyt vuosiin. Hän oli varmaan kuin suoraan kaatopaikasta noussut ilmestys! Lopulta toinen heistä sanoi: ”Mene tuohon Siionseurakuntaan Harjutori 4. He pelastavat sinut siellä.” Ne kaksi miestä olivat mormoneja ja koska he eivät itse halunneet olla enempää missään tekemisissä tuon haisuli Simon kanssa, niin he opastivat Simon Stadin vapaahelluntaiseurakuntaan. 

Simo kertoi, että hänet otettiin siellä avosylin vastaan, vietiin peseytymään ja annettiin ruokaa ja puhtaat vaatteet ylle, ja mikä parasta, Simo johdatettiin pelastukseen uskon kautta Jeesukseen!

Simo ihan kirjaimellisesti nostettiin kurjuudesta, haisevalta kaatopaikalta ja johdatettiin uskoon. Iloitsin suuresti kuullessani tämän tositapauksen Simolta itseltään! Siinä Vapahtajamme Yeshua käytti välikappaleenaan jopa mormoneja. Tässä toteutui myös se, että taivaallinen Isämme voi käyttää ketä tahansa ja millaista olosuhdetta tahansa nostaessaan valittunsa pois kurjuudesta ja johdattaessaan heidät yhteyteensä!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihanin piirre Adonai Yeshuassa!

Onko Yeshua HaMashiach sinulle tuttu?

Viikon mietiskelyn aihe 27.7.2018