Viikon mietiskelyn aihe 2.2.2018

Mitä on oikea Ekumenia Raamatun mukaan?


Ekumenia sanan merkityksestä


Sanalle ekumenia löytyy nykyisin eri yhteyksissä käytettynä useita eri merkityksiä.

Sanan juuri on kreikaksi οἰκουμένη oikûmenê. Käytän jälempänä sitä näin: oikumene tai ekumenia.

Luemme jakeen Luuk. 2:1 Textus Receptuksen mukaan (sanatarkasti lainaten) 

>>Ja tapahtui päivinä niinä: lähti asetus luota keisari Augustuksen, rekisteröidä koko maanpiiri,<<

Novumin mukaan: Mitä tulee edellä mainitussa jakeessa sanaan ”maanpiiri” ja sen kreikkalaiseen vastineeseen ”ten oikumenen”, merkitsee se seuraavia asioita: asuttu maa, maa, maailma.

Novumin selitysosassa sanotaan: § Tämän sanan alkuperäisestä merkityksestä on vallalla erilaisia mielipiteitä. Kittel korostaa, että oikumene tarkoitti tarkoitti alun perin asuttua maata vastakohtana (verrattain) asumattomalle maalle ja että tämän käsitteen rajoittaminen kreikkalaiseen kulttuurimaailmana on toissijaista (Michel).

Coenen/Brownin teoksessa väitetään, että oikumene oli aluksi se osa maata, jonka kreikkalaiset olivat asuttaneet, vastakohtana ”barbaarien” asuttamalle alueelle.

Se ainakin lienee varmaa, että oikumene saattoi vaihtaa merkitystään sekä ajan että paikan, samoin asiayhteyden suhteen. Septuagintassa sitä on käytetty lähes 50 kertaa, esim. seuraavissa jakeissa Ps. 24:1 (maanpiiri ja ne, jotka siinä asuvat), Ps. 33:8 (kaikki maa, maanpiirin asukkaat), Ps. 96:13 (maa, maanpiiri ja kansat) ja 2. Moos. 16:35 (asuttu maa vastakohtana erämaalle). §
(Lainattu lyhennellen tässä ja jälempänäkin).
Uuden Liiton Kirjoituksissa sanalla oikumene on selvästi useita eri merkityksiä.

Palaan takaisin jakeeseen Luuk. 2:1 (RK2012)

>>Niinä päivinä keisari Augustus antoi käskyn, että koko valtakunta oli pantava verolle.<< Tässä viitataan vain koko Rooman imperiumiin.

Ap.t. 11:28 mainittu nälänhätä koski koko oikumene-aluetta, sen aikaista maailmaa. Jakeessa Ap.t. 24:5 Juutalaiset väittävät Paavalin olleen ruttotauti ja levottomuuksien aiheuttaja kaikkialla maailmassa kaikkien juutalaisten keskuudessa ja että hän on nasaretilaisten lahkon johtaja. Siinä oli Paavalilla varmaan naurussa pitelemistä J

Evankeliumia on julistettava kaikessa maailmassa, maan joka kolkassa eli oikumene-alueella jakeiden Matt. 24:14 ja Room. 10:18 (kaikki maat, maailman ääret) mukaan. Yeshua HaMashiach on tuomitseva maailman (oikumene) jakeen Ap.t. 17:31 mukaan.

Jae Hebr. 2:5 puhuu ”tulevasta maailmasta”. Tässä oikumene merkitsee uutta maailmanaikaa, ”uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus asuu” (2. Piet. 3:13).
 

Ekumenia-sanan käyttö nykyisin

Koska nykyisin sanalla ekumenia tarkoitetaan korkeakirkollisten piirissä kristittyjen ja muidenkin uskontojen välistä universaalia yhteyttä piittaamatta apostolien ja Vapahtajamme Adonai Yeshuan opetuksista sellaisena kuin Raamattu sitä edellyttää, niin silloin on kyse suuresta harhaopista, totuudesta luopumisesta ja hengellisestä haureudesta!

Raamatun mukaan viimeisinä päivinä maailmaan muodostuu Suuri Babylon, maan porttojen ja kauhistusten äiti. Siinä on kyse koko maailman kattavasta ja totuudesta luopuneesta superkirkosta. Siihen ovat jo Suomen luterilaisen ja ortodoksikristittyjen johto viime vuosina pyrkineet käymällä vuosittain Vatikaanissa tapailemassa paavia. Siellä hierotaan hengen yhteyttä ilman Pyhää Henkeä! Se voi johtaa vain Suuren luopiokirkon muodostamiseen!

Lisäksi olemme uutisista lukeneet ja julkilausumista kuulleet kuinka Suomen luterilaisen kirkon johto on julistanut rauhaa, suvaitsevaisuutta ja rakkautta yhdessä Suomen Juutalaisen neuvoston johdon ja Suomen Muslimineuvoston johdon kanssa, mukaan lukien myös muiden eri uskontojen johtohenkilöitä.

On yleisesti tunnettua, ettei yhden yksikään noista Suomen luterilaisen kirkon kumppaneista tunnusta Adonai Yeshuaa lihaan tulleeksi Yehowah Elohimin Pojaksi, ainoaksi Valtiaaksemme ja koko maailman Vapahtajaksi!

On sen vuoksi mieletöntä luulla, että luopumalla tuosta ainoasta pelastuksen tuovasta sanomasta – Vapahtajamme ristille kuolemisella, pyhän verensä vuodattamisella ja ylösnousemuksellaan hankkimasta sielumme lunastuksesta – voitaisiin löytää hengellinen ja pelastuksen tuova yhteys kaikkien uskontojen edustajien kanssa!


Oikea kristittyjen yhteys 

Adonai Yeshua opetti siitä näin: Joh. 13:34-35 
  >>34. Uuden käskyn minä annan teille, että rakastatte toisianne, niin kuin minä olen teitä rakastanut - että tekin niin rakastatte toisianne. 35. Siitä kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos teillä on keskinäinen rakkaus."<<

On erittäin oleellista huomioida, että tuo sanottiin vain Yeshuan opetuslapsille eli häneen sillä tavalla uskoville, kuin Uuden Liiton Kirjoitukset opettavat! Ei siis kaiken maailman pakanauskoisille, eikä myöskään harhaoppisille, jotka esiintyvät kristityn nimellä! 
 
Tässä yhteydessä on syytä lisätä, mitä apostoli Paavali opetti oikeasta kristittyjen yhteydestä (yhteys vain Pyhässä Hengessä). 2. Kor. 5:16-17

>>16. Niinpä emme enää tunne ketään lihan mukaan. Jos olemmekin tunteneet HaMashiach’n lihan mukaan, emme kuitenkaan nyt enää tunne. 17. Jos joku on HaMashiach’ssa, hän on uusi luomus. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle.<<

On toki hyvä asia pyrkiä maalliseen rauhaan kaikkien ihmisten kanssa totuudesta tinkimättä, mutta hengen yhteyttä Pyhässä Hengessä sillä ei saada aikaan, ei myöskään pysyvää rauhaa maailmaan. Sen tuo vain itse
Rauhanruhtinas, Adonai Yeshua HaMashiach meille valituilleen jo nyt ja kaikille täällä eläville tänne palatessaan. Se aika on lähellä!
 

Lopuksi pari laulua kristittyjen oikeasta yhteydestä Pyhässä Hengessä:
We are one in the Spirit:
https://www.youtube.com/watch?v=xGD_BFSf90c

Tule Pyhä Henki: 
https://www.youtube.com/watch?v=mWcpKnKEK-s  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihanin piirre Adonai Yeshuassa!

Onko Yeshua HaMashiach sinulle tuttu?

Viikon mietiskelyn aihe 27.7.2018