Viikon mietiskelyn aihe 16.3.2018


Armolahjat ja Hengen hedelmät: Osa 3.


Tarkasti Raamattua tutkineet ovat huomanneet sen, että Uuden Liiton Kirjoituksissa on toisaalla lueteltu yhdeksän armolahjaa ja toisaalla yhdeksän Hengen hedelmää.

Tarkastelen näinä yhdeksänä viikkona sitä, miten ne korreloivat keskenään, vai onko niillä mitään yhteistä? Tuottaako jokin tietty armolahja jotain tiettyä Hengen hedelmää vai ei? Onko tietyn armolahjan saamisen edellytyksenä tietyn Hengen hedelmän kantaminen? Mitä erityistä niistä kustakin on lisäksi mainittu?

Lähde kanssani tälle tutkimusmatkalle hengelliseen ulottuvuuteen ja rikastu Adonai Yeshuaan kätketyistä ikuisista viisauden ja tiedon aarteista!

Listaan
 ensin tähän alle nuo 9 armolahjaa siinä järjestyksessä kuin ne on kirjoitettu: (1. Kor. 12:8-10)
1) Viisauden sanat, 2) Tiedon sanat, 3) Usko, 4) Parantamisen armolahjat, 5) Lahja tehdä voimallisia tekoja, 6) Profetoimisen lahja, 7) Henkien erottamisen lahja, 8) Eri kielillä puhumisen lahja ja 9) Lahja selittää kieliä.

Seuraavaksi listaan alle nuo 9 Hengen hedelmää siinä järjestyksessä kuin ne on kirjoitettu: (Gal. 5:22-23)
1) Rakkaus, 2) Ilo, 3) Rauha, 4) Pitkämielisyys, 5) Ystävällisyys, 6) Hyvyys, 7) Uskollisuus*), 8) Sävyisyys ja 9) Itsehillintä.
/// *) Uskollisuus on kirjaimellisesti käännettynä "Usko".

Olemme jo aiemmin mietiskelleet armolahjoja ja niihin liittyviä Hengen hedelmiä nro 3+7 ja nro 4+6.

Rukoiltuani äsken sain aiheeksi tänä kolmantena tutkielmaviikkona armolahjan nro 5) Lahja tehdä voimallisia tekoja ja saumattomasti siihen liittyvän Hengen hedelmän nro 9) Itsehillintä.


Tämän armolahjan runsasta käyttöä edusti Lakiliiton aikakaudella Mooses, joka teki Yehowah Elohimin *) käskystä ja hänen voimassaan ensin kaikkien Israelin vanhinten ja kansan nähden nämä kolme voimallista: 1) Sauva muuttui käärmeeksi **), 2) Käsi muuttui spitaaliseksi ja taas terveeksi, 3) Vesi muuttui vereksi.

*) Yehowah Elohim on Isä Elohim eli vertaansa vailla oleva jumaluuden korkein persoona. Hän on Vapahtajamme Adonai Yeshuan Isä ja meidän Isämme.

**) Tämän saman tunnusteon Mooses teki myös Faaraon ja tämän palvelijoiden nähden ennen varsinaisia vitsauksia. Mielenkiintoista on myös se, että Mooses teki kaikki nuo voimalliset teot ja kymmenen vitsausta samaa sauvaa käyttäen. Sauva oli hänellä ikään kuin valtikkana ja voiman symbolina.

Nuo kolme voimallista tekoa nähtyään Israelin vanhimmat ja kansa uskoivat Yehowah Elohimin lähettäneen Mooseksen. Sen jälkeen Mooses teki Yehowah Elohimin käskystä ja hänen voimassaan ne 10 suurta vitsausta ennen kuin faarao lopulta suostui vapauttamaan Israelin kansan Egyptin orjuudesta. Luettelen ne:

1) Niilin vesi ja kaikki lammikoissa ja vesialtaissa ollut vesi muuttui vereksi.
2) Sammakot, joita vilisi kaikkialla Egyptissä faaraon palatsia myöten.
3) Syöpäläiset eli täit ihmisten ja eläinten riesaksi. (Egyptin tietäjät ja noidat eivät kyenneet samaan ja varoittivat faaraota tuon olleen Elohimin teko!)

4) Paarmat kaikkien ihmisten ja eläinten riesaksi, paitsi Israelin karjoineen.
5) Karjarutto kaikkien egyptiläisten karjalle, mutta ei israelilaisten karjalle.
6) Märkäpaiseet kaikkiin egyptiläisiin, myös heidän tietäjiinsä.
7) Rakeet kaikkialle Egyptiin paitsi ei Goosenin maakuntaan, jossa Israel asui.

8) Heinäsirkat tuhoamaan kaikkialle Egyptiin, paitsi Goosenin maakuntaan.
9) Pimeys, jota kesti 3 päivää, kaikkialle Egyptiin paitsi Israelille Gooseniin.
10) Kaikki egyptiläisten ja heidän karjansa esikoiset surmattiin. Ketään israelilaisten ja heidän karjansa esikoisista ei surmattu!
Vasta tuo kymmenes voimallinen teko vaikutti sen, että faarao ja egyptiläiset ajoivat Israelilaiset pois Egyptistä!


Mielenkiintoista Mooseksen kohdalla on myös se, että ennen noiden voimallisten tekojen tekemistä Yehowah Elohim teki hänet
elohimiksi eli
sijaisekseen Egyptin faaraolle ja antoi Moosekselle tämän veljen Aaronin profeetaksi! Luemme tuon jakeen Vanhan Liiton Kirjoituksista 2. Moos. 7:1

>>
Yehowah sanoi Moosekselle: "Katso, minä olen asettanut sinut elohimiksi faraolle ja veljesi Aaron on sinun profeettasi.<<

Mooses teki yhden ratkaisevan virheen kiivastuksissaan siinä, että hän löi sauvallaan kahdesti kallioon saadakseen janoisille ja napiseville israelilaisille tulemaan siitä vettä, vaikka Yehowah Elohim oli käskenyt hänen puhua kalliolle, jotta se antaisi vettä.

Edellisellä kerralla hänen pitikin lyödä kallioon Yehowah Elohimin käskystä ja silloinkin kansa sai vettä janoonsa. Lyödessään toisellakin kerralla vastoin saamaansa ohjetta, rikkoi Mooses kauniin esikuvan Vapahtajastamme, eikä saanut sen vuoksi johdattaa Israelia luvattuun maahan. Sen teki Joosua.

Meidän ”hengellinen kalliomme” on Adonai Yeshua, jota lyötiin meidän syntiemme ja sairauksiemme tähden yhden kerran, mutta niin rajusti, että hän sen seurauksena kuoli meidän sijaisenamme Golgatan ristille!

Meidän tulee puhutella häntä ystävällisesti ja anoa häneltä nöyrästi
elävää vettä jumaljanoomme. Hän itse huusi pääsiäisenä: "Jos joku janoaa, niin tulkoon minun luokseni ja juokoon!" Joh. 7:37b.
_ _ _

Löydämme muitakin profeettoja Lakiliiton ajalta, jotka tekivät useita voimallisia tekoja. Otan toiseksi esimerkiksi profeetta Elian siksi, että hän mielestäni käytti saamaansa
voimallisten tekojen armolahjaa myös väärin.

Hän nimittäin käski tulen tulemaan alas taivaasta ja kuluttamaan kaksi häntä vangitsemaan lähetettyä viidenkymmenen sotamiehen osastoa johtajineen, koska hän pelkäsi oman henkensä puolesta. (Lue jakeet 2. Kun. 1:10,12)

Kolmannella kerralla Yehowan enkeli kehotti häntä olemaan pelkäämättä ja tuhoamatta viidenkymmenen sotamiehen joukkoa ja sen johtajaa, sekä seuraamaan heitä Israelin kuninkaan luo. Eliaa ei tuhottu, vaan hänet vietiin elävänä taivaaseen enkelien tulisissa vaunuissa profeetta Elisan nähden.
_ _ _

Mooseksesta sanottiin, että: ”Hän oli sangen nöyrä mies, nöyrempi kuin kukaan muu ihminen maan päällä.” (4. Moos. 12:3)

Myös profeetta Elia oli nöyrä mies ja totteli Yehowaa, vaikka joutui sen vuoksi hyvin epäkiitolliseen tehtävään nuhtelemaan ja varoittamaan Pohjois-Israelin jumalatonta kuningasta Ahabia (800-luvulla eaa), joka etsi häntä surmatakseen siksi, että Elian sanan voimasta Israeliin oli tullut 3,5 vuotta kestänyt kuivuus.

Huomaamme siis, että Yehowah Elohim antaa
”lahjan tehdä voimallisia tekoja” vain sellaisille valituilleen, jotka ovat riittävän nöyriä eli joilla on riittävästi Hengen hedelmää nimeltä ”itsehillintä”. Prosessi Mooseksen itsehillintään jalostamisessa kesti 80 vuotta. Vasta sitten hän sai tuon jalon tehtävänsä!

Uuden Liiton aikakaudella ”lahjaan tehdä voimallisia tekoja” luetaan esim. kuolleista herättäminen, ruuan kuten leipien ja kalojen enentämisihme (mitä Adonai Yeshua teki kahdesti) ja veden muuttaminen viiniksi. Huom. täällä Suomessa samaa vastaisi kaikkien alkoholijuomien muuttaminen vedeksi lasten ja kotiäitien suojelemiseksi.


Lopuksi kaksi aiheeseen liittyvää laulua ja kolmas yleiskehotuksena:

Laulu englanniksi ”Joshua Fit the Battle of Jericho” Tällä viitataan hengellisesti Yeshuaan, joka oman verensä kautta avasi meille tien Kaikkeinpyhimpään taivaallisen Isänsä valtaistuinsaliin asti! HalleluYah! 

https://www.youtube.com/watch?v=FoeSdDcS1LA   

Samasta laulusta hieno hengellinen sovellus suomeksi: ”Jerico” Laila Halme.

https://www.youtube.com/watch?v=l5JYVEx9Mdo

Kolmanneksi yleinen kehotus Kun maailma syntiin houkuttaa” The Aaltos:
https://www.youtube.com/watch?v=aXx9dbzRvxI

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihanin piirre Adonai Yeshuassa!

Onko Yeshua HaMashiach sinulle tuttu?

Viikon mietiskelyn aihe 27.7.2018