Viikon mietiskelyn aihe 6.4.2018


Armolahjat ja Hengen hedelmät: Osa 6 


Tarkasti Raamattua tutkineet ovat huomanneet sen, että Uuden Liiton Kirjoituksissa on toisaalla lueteltu yhdeksän armolahjaa ja toisaalla yhdeksän Hengen hedelmää. Tarkastelen näinä yhdeksänä viikkona sitä, miten ne korreloivat keskenään, vai onko niillä mitään yhteistä? Tuottaako jokin tietty armolahja jotain tiettyä Hengen hedelmää vai ei? Mitä erityistä niistä kustakin on lisäksi mainittu? (Boonuksena vielä 10. viikko ja Osa 10 extra tutkielmana!)

Lähde kanssani tälle tutkimusmatkalle hengelliseen ulottuvuuteen ja rikastu Adonai Yeshuaan kätketyistä ikuisista viisauden ja tiedon aarteista!

Listaan tähän alle siinä järjestyksessä kuin ne on kirjoitettu ensin nuo 9 armolahjaa: (1. Kor. 12:8-10)
1) Viisauden sanat, 2) Tiedon sanat, 3) Usko, 4) Parantamisen armolahjat, 5) Lahja tehdä voimallisia tekoja, 6) Profetoimisen lahja, 7) Henkien erottamisen lahja, 8) Eri kielillä puhumisen lahja ja 9) Lahja selittää kieliä.

Seuraavaksi listaan alle siinä järjestyksessä kuin ne on kirjoitettu nuo 9 Hengen hedelmää: (Gal. 5:22-23). Huom. ”hedelmä” - sana on yksiköllinen. Hedelmät poikkeavat silti toisistaan, kuten maallisetkin hedelmät. Siksi käsittelen niitä erillisinä. Asiayhteyksissäkin ne erottuvat selvästi toisistaan.
1) Rakkaus, 2) Ilo, 3) Rauha, 4) Pitkämielisyys, 5) Ystävällisyys (Lempeys) *), 6) Hyvyys, 7) Uskollisuus **), 8) Sävyisyys ***) ja 9) Itsehillintä.


*) Kreikk. Textus Receptus teksti eli Novum käyttää tässä sanaa, jolla on seuraavat merkitykset: hyvyys, lempeys, ystävällisyys. Novum käyttää tekstiyhteydessä sanaa ”lempeys” ja koen sen olevan paras ilmaisu, koska nuo muut (hyvyys ja ystävällisyys) on listassa jo mainittu erikseen. 

**) Uskollisuus on kirjaimellisesti käännettynä Usko.

***) Kreikk. Textus Receptus teksti eli Novum käyttää tässä sanaa, jolla on seuraavat merkitykset: lempeys, laupeus, sävyisyys, hiljaisuus. Novumkin käyttää tässä sanaa sävyisyys ja koen sen olevan paras vaihtoehdoista.

Olemme jo aiemmin mietiskelleet armolahjoja ja niihin liittyviä Hengen hedelmiä nro 3+7, nro 4+6, nro 5+9, nro 7+4 ja nro 1+1.

Tänä kuudentena tutkielmaviikkona tutkimme armolahjaa nro 6) Profetoimisen lahja ja saumattomasti siihen liittyvää Hengen hedelmää nro 5) Lempeys. 

Tämä armolahja on erittäin tärkeä ja sen tavoittelemista Paavali erityisesti suosittelee (1. Kor. 14:1).  Hän perustelee sen sillä, että ”profetoiva puhuu ihmisille rakentumiseksi, kehotukseksi ja lohdutukseksi.” (1. Kor. 14:3) ja mainitsee, että profetoiva rakentaa seurakuntaa. (1. Kor. 14:4).

Profetian armolahjaa voidaan käyttää tehokkaasti myös evankelioinnin välikappaleena. Luemme siihen liittyen seuraavat jakeet: (1. Kor. 14:24-25)

>>
24. Jos kaikki profetoisivat ja joku uskosta tai opetuksesta osaton tulisi sisään, niin kaikki paljastaisivat hänet ja kaikki langettaisivat hänestä tuomion, 25. hänen sydämensä salaisuudet tulisivat ilmi, ja niin hän kasvoilleen langeten rukoilisi Elohimia ja julistaisi, että Elohim totisesti on teissä.<<

Koska tämän armolahjan avulla mennään sisälle ihmisten salatuimmalle yksityiselle alueelle, niin on ymmärrettävää, että tämän lahjan käyttäjältä edellytetään rakastavaa mielenlaatua lähimmäisiään kohtaan ja hänen tulee kantaa Hengen hedelmää nimeltä ”lempeys”.

Jos tavoittelemme tätä lahjaa, sitoudumme myös käyttämään sitä oikein ja ahkerasti, koska sen avulla onnistutaan johdattamaan pakanuuden pimeydessä eläviä ikuisen elämän toivoon, valkeuteen, Adonai Yeshuan yhteyteen. Tämä lahja on tarkoitettu seurakunnassa monelle, eikä vain muutamalle henkilölle!

Ilmestyskirjassa on mielenkiintoinen viittaus tähän armolahjaan: Ilm. 19:10

>>Ja minä (apostoli Johannes) lankesin hänen (enkelin) jalkojensa juureen, kumartaen rukoillakseni häntä. Mutta hän sanoi minulle: "Varo, ettet sitä tee; minä olen sinun ja sinun veljiesi kanssapalvelija, niiden, joilla on Yeshuan todistus; kumarra ja rukoile Elohimia. Sillä Yeshuan todistus on profetian henki."<<

Kun tämän armolahjan saanut profetoi, tapahtuu seuraavaa: Hän on sisäisesti pyhittäytynyt ja hänen korvansa ovat auki Hengen sanomalle. Kun hän odottaa sanomaa, niin hän saa pian kuulla sen Hengen korvilla tai se annetaan hänen tietoisuuteensa ilmoituksena. Hän saattaa myös nähdä sanoman ilmestyksenä, jolloin profetia on erityisen tärkeä ja selkeä.

Otan tästä esimerkiksi erään lopulta väärän palkan tavoitteluun eksyneen profeetan, Bileamin. Luemme hänestä siksi, että siitä käy ilmi, miten selkeä ja profeetallinen hänen, pakanataustaisen profeetan saama ilmestysprofetia aikoinaan oli koskien Israelin erikoiskutsumusta ja Yeshua HaMashiach’a.

Ensin luemme jakeet 4. Moos. 23:21-23
>>21. Ei havaita onnettomuutta Jaakobissa eikä nähdä vaivaa Israelissa. Adonai, Israelin Elohim, on sen kanssa. Riemuhuuto kuninkaalle kuuluu sen keskeltä. 22. Elohim toi heidät pois Egyptistä, sen sarvet ovat kuin villihärän. 23. Noituus ei pysty Jaakobiin eikä taikuus Israeliin. Aikanaan sanotaan Jaakobista ja Israelista: ”Mitä Elohim onkaan tehnyt!”<<

Luemme myös jakeet 4. Moos. 24:3-4, 16-17
>>3. Hän puhui vertauskuvin ja sanoi: "Näin puhuu Bileam, Beorin poika, näin puhuu mies, jonka silmät on avattu. 4. Näin puhuu hän, joka kuulee Elohimin sanat, joka näkee Kaikkivaltiaan näkyjä, joka lankeaa hurmoksiin ja jonka silmät avataan…

16. Näin puhuu hän, joka kuulee Elohimin puheen ja saa tietonsa Korkeimmalta, hän, joka näkee Kaikkivaltiaan näkyjä, joka lankeaa hurmoksiin ja jonka silmät avataan: 17. Se mitä näen, ei tapahdu nyt, se mitä tähyilen, ei ole lähellä. Tähti kohoaa Jaakobista, ja valtikka nousee Israelista. Se ruhjoo ohimot Mooabilta, päälaen kaikilta Seetin pojilta.<<

Olen saanut armon nähdä muutamia taivaallisia näkyjä tulevista tapahtumista. Osa niistä on jo toteutunut ja osa odottaa aikaansa toteutuakseen. Kerron esimerkiksi erään ilmestysprofetian vuodelta 1973. Saimme tehtäväksi erään nuoren rouvan, Kaijan, kanssa evankelioida Stadin kodittomia eräänä yönä.

Meidän yllemme laskettiin ilmestyksen Henki, joka näytti meille edeltä ikään kuin valaistun reitin, mitä pitkin meidän piti kulkea saapuaksemme juuri niiden ihmisten luo, jotka Adonai Yeshua halusi tavoittaa sinä yönä. Tiemme vei ensin Porkkalankadun kohdalle ja sieltä Pohjoisen rautatienkadun ja Tennispalatsin väliselle, kuilussa kulkevalle rautatielle.

Kuljimme yön pimeydessä rukoillen ja noin 100 m ennen ylikulkusiltaa koin voimakkaan Henkien taistelun. Pyhä Henki raivasi edestämme kaikki vastustavat pimeyden henget ja sisimpääni laskeutui syvä rauha ja Elohimin rakkaus. Heti sen jälkeen saavuimme ko. sillan alle ja Henki sanoi:
”Pysähdy!”

Kerroin Kaijalle:
”Henki käski pysähtymään tässä. Rukoile Kaija apua ylhäältä.” Sitten kuulin Hengen sanovan: ”Mene vasemmalle, kahden pilarin väliin.” Aluksi en nähnyt niitä, koska oli keskiyö. Kun silmäni tottuivat pimeyteen, niin näin kohta ne kaksi pilaria ja kävelin lähelle niitä. Henki sanoi: ”Mene aivan pilarien väliin.”

Kävelin sinne ja sanoin Hengelle:
”Täällä on vain iso kasa roskia.” Henki sanoi: ”Kaiva roskakasaa!” Kaivoin sitä, ja yllättäen tunsin käteni osuvan johonkin lämpöiseen! Se oli nuoren nukkuvan miehen kasvot! Sanoin Kaijalle: ”Voi, täällä nukkuu joku nuorukainen roskien alla!” Kaija sanoi: ”Voi hyvä Luoja!”

Sitten Henki sanoi:
”Kaiva myös oikealta puolelta!” Kaivoin ja silloin käteni osui toisiin kasvoihin, nuoren naisen kasvoihin. Sanoin Kaijalle: ”Voi, tässä vieressä nukkuu myös nuori nainen roskien alla!” Kaija vastasi: ”Voi, miten murheellista!” Tunsimme syvää sääliä ja aloimme hiljaa itkeä.

Kysyin Hengeltä
: ”Mitä kauheaa näille nuorille on tapahtunut, kun he ovat joutuneet näin alas ja nukkuvat rottien ja luteiden seassa, lian ja roskien alla tänä kylmänä yönä?” Sitten Henki sanoi: ”Laita vasen kätesi nuorukaisen otsalle ja oikea kätesi naisen otsalle ja profetoi heille sanoen:

>>Voi, minun rakkaat lapseni, minä olen nähnyt teidän hätänne ja ahdinkonne. Kestäkää vielä lyhyt aika täällä maan päällä, niin minä noudan teidät luokseni taivaskotiin. Minä suojelen ja vahvistan teitä Hengelläni.<<

Ennen kuin aloin profetoida tuota sanomaa, minut täytettiin valtavalla rakkaudella. Aloin huojua sen voimakentässä. Olisin kaatunut, ellei Henki olisi pitänyt minua pystyssä. Pitäessäni käsiäni nuorten otsalla, koin miten valtava voima virtasi heihin. Se tuli ensin ylhäältä pääni kautta sydämeeni, täyttäen koko kehoni ja virtasi sydämestäni kummankin käteni kautta noihin nuoriin kauan aikaa. Koko sinä aikana he eivät heränneet, mutta hymyilivät.

Kun voimavirta tyrehtyi, Henki sanoi:
”Tehtävä on hoidettu, jatkakaa matkaa!”  Tuosta opin ymmärtämään, miten valtava rakkaus Adonai Yeshualla on erityisesti kaikkein kurjimpia ihmisiä kohtaan. Sanoin sydämessäni: ”Olet ihmeellinen ja rakastava Vapahtaja. Kiitos, että opin tuntemaan sinua lisää!”

Kun sitten kävelimme noin 100 m ja näimme erään noin 50-vuotiaan miehen tulevan murheellisena ja päätään riiputtaen muovikassi kädessään. Hänen takana tuli neljä muuta miestä eri joukkona. Taas koin väkevän taistelun Hengessä ja Pyhä Henki voitti sen suoden syvän rauhan ja rohkeuden.

Henki sanoi:
”Ala puhutella tuota ensimmäistä miestä ja kerro hänelle minusta.” Pysäytin miehen ja sanoin, että minulla on hänelle tärkeää asiaa. Hän pysähtyi. Silloin kuulin Hengen varoittavan niitä henkiä, jotka olivat noissa muissa miehissä: ”Älkää tulko lähelle, tai kaadan teidät maahan!”

Kun aloin puhutella tuota ensimmäistä miestä, kävi heti ilmi hänen surullinen tarinansa. Hän kertoi toimineensa yli 20 vuotta jehovantodistajien opettajana paikallisessa Valtakunnansalissa. Hänellä oli ollut suuria suruja elämässään ja hän oli alkanut juopotella. Kun se tuli ilmi, hänet erotettiin yhteisöstä.

Hän kertoi olevansa aivan yksin, hylätty, koditon ja varaton. Kun kysyin sisimmässäni, että mitä Henki tahtoo minun sanovan tuolle miesparalle, joka puhui kuin Runeberg. Hän osasi Raamatun lähes ulkoa. Silloin Kaijan rukoillessa näin ilmestyksen:
Ylhäältä laskettiin hopeatarjottimella viesti.

Muistaakseni viesti oli kirjoitettu kultaisin kirjaimin punaiselle pahville. Siinä luki:
”Sano hänelle: Me emme kerskaa ihmisviisaudesta, vaan Jeesuksen Kristuksen rakkaudesta!” Kun mies oli hetkisen hiljaa, sanoin hitaasti ja rauhallisesti tuon profetian miehelle. Välittömästi hän polvistui ja alkoi itkeä.

Kun mies toipui itkustaan, hän alkoi taas tuoda ulkomuististaan lukuisia raamatunjakeita ja jälleen Henki sanoi:
”Tuo sama viesti miehelle uudelleen!” Tein niin ja taas mies polvistui ja alkoi itkeä.

Sama toistui vielä kolmannen kerran. Kun mies oli kolmannen kerran itkenyt, sanoi Henki:
”Tehtävä on suoritettu. Jatkakaa matkaa!” Kun käännyin, näin niiden neljän muun miehen makaavan maassa aivan takanani, ollen kuin unessa. He olivat tulleet liian lähelle ja siksi Pyhä Henki oli kaatanut heidät.


Lopuksi kaksi aiheeseen liittyvää YouTube laulua:

”Minä tulin sinua varten”  Markus Bäckman


”Jumalan ikävä ihmisen luo”
Keijo Salmela:

https://www.youtube.com/watch?v=dU8jIRgvd0g

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihanin piirre Adonai Yeshuassa!

Onko Yeshua HaMashiach sinulle tuttu?

Viikon mietiskelyn aihe 27.7.2018