Viikon mietiskelyn aihe 4.5.2018

Armolahjat ja Hengen hedelmät: Osa 10 




Tarkoin Raamattua tutkineet ovat huomanneet sen, että Uuden Liiton Kirjoituksissa on toisaalla lueteltu yhdeksän armolahjaa ja toisaalla yhdeksän Hengen hedelmää. 
Tarkastelen näinä yhdeksänä viikkona sitä, miten ne korreloivat keskenään, vai onko niillä mitään yhteistä? Tuottaako jokin tietty armolahja jotain tiettyä Hengen hedelmää vai ei? Mitä erityistä niistä kustakin on lisäksi mainittu?

Boonuksena vielä 10. viikko ja Osa 10 ekstra tutkielmana! Sen aika on tänään!

Lähde kanssani tälle tutkimusmatkalle hengelliseen ulottuvuuteen ja rikastu Adonai Yeshuaan kätketyistä ikuisista viisauden ja tiedon aarteista!

Listaan tähän alle krjoitusjärjestyksessä nuo 9 armolahjaa: (1. Kor. 12:8-10)
1) Viisauden sanat, 2) Tiedon sanat, 3) Usko, 4) Parantamisen armolahjat, 5) Lahja tehdä voimallisia tekoja, 6) Profetoimisen lahja, 7) Henkien erottamisen lahja, 8) Eri kielillä puhumisen lahja ja 9) Lahja selittää kieliä.

Listaan tähän alle myös kirjoitusjärjestyksessä nuo 9 Hengen hedelmää: (Gal. 5:22-23). Huom. ”hedelmä” - sana on yksiköllinen. Hedelmät poikkeavat silti toisistaan, kuten hedelmäpuidenkin hedelmät. Siksi käsittelen niitä erillisinä. Asiayhteyksissäkin ne erottuvat selvästi toisistaan.
1) Rakkaus, 2) Ilo, 3) Rauha, 4) Pitkämielisyys, 5) Ystävällisyys (Lempeys) *), 6) Hyvyys, 7) Uskollisuus *), 8) Sävyisyys ***) ja 9) Itsehillintä.

*)
Kreikk. Textus Receptus teksti eli Novum käyttää tässä sanaa, jolla on seuraavat merkitykset: hyvyys, lempeys, ystävällisyys. Novum käyttää tekstiyhteydessä sanaa ”lempeys” ja koen sen olevan paras ilmaisu, koska nuo muut (hyvyys ja ystävällisyys) on listassa jo mainittu erikseen.
 
**) Uskollisuus on kirjaimellisesti käännettynä Usko.
 
***) Kreikk. Textus Receptus teksti eli Novum käyttää tässä sanaa, jolla on seuraavat merkitykset: lempeys, laupeus, sävyisyys, hiljaisuus. Novumkin käyttää tässä sanaa sävyisyys ja koen sen olevan paras vaihtoehdoista.

 
Olemme jo aiemmin mietiskelleet armolahjoja ja niihin liittyviä Hengen hedelmiä nro 3+7, nro 4+6, nro 5+9, nro 7+4, nro 1+1, nro 6+5, nro 2+2, nro 8+3 ja nro 9+8. Kaikki nuo 9 armolahjaa ja 9 Hengen hedelmää on jo käyty läpi.
 

Tänä kymmenentenä tutkielmaviikkona tutkimme armolahjaa nro 10) Ikuinen elämä ja saumattomasti siihen liittyvää Hengen hedelmää nro 10) pyhitys.

Tämä armolahja ~ Ikuinen elämä ~ on kaikista Raamatussa meille tarjotuista armolahjoista kaikkein arvokkain ja juuri tämän armolahjan tunnetuksi tekemistä ja säilyttämistä varten kaikki muut armolahjat ja Hengen hedelmät on annettu. Tähän armolahjaan liittyy myös lupaus pyhien ikuisesta perintöosasta Korkeimman valittujen joukossa.

Tämä armolahja voidaan ottaa vastaan vain sydämen uskolla ja se voidaan säilyttää vain aitoa ja jatkuvaa Hengen hedelmää, nimeltä
~ Pyhitys ~ kantamalla.

Luemme näistä molemmista Paavalin opetuksena jakeista Room. 6:19-23. (Osan tekstistä otan suorana lainauksena Novumin Textus Receptuksesta. Lukija voi havaita, että se poikkeaa jonkin verran nykyisistä Raamatun suomennoksista ja useimmista eri käännöksistäkin !)

>>19. Minä puhun ihmisten tavalla teidän lihanne heikkouden tähden. Sillä niin kuin te ennen annoitte jäsenenne epäpuhtauden ja laittomuuden orjina laittomuuteen, niin antakaa nyt jäsenenne vanhurskauden orjina pyhitykseen. 20. Sillä kun olitte synnin orjia, niin te olitte vapaat vanhurskaudesta. 21. Minkä hedelmän te siitä silloin saitte? Sen, jota te nyt häpeätte. Sillä sen loppu on kuolema.
 
22. Mutta nyt, kun te
(tosin) *) olette synnistä vapautetut, mutta Elohimin orjiksi tulleet, on teidän hedelmänne pyhitys, ja sen loppu on ikuinen elämä. 23. Sillä synnin palkka on kuolema, mutta Elohimin armolahja on ikuinen elämä HaMashiach Yeshuassa, meidän Adonaissamme.<< *) Oma lisäykseni kieliopillisesta syystä johtuen.

Ihmettelen sitä, etteivät mitkään suomalaiset raamatunkäännökset, eikä edes KJV käytä sanaa
”orja” jakeissa 19, 20 ja 22(?) Ilahduin suuresti siitä, että yhden messiaanisen juutalaisen (David H. Stern) kääntämä Complete Jewish Bible kuitenkin käyttää ihan oikein sanaa ”orja” noissa kaikissa jakeissa!

Niin se vaan on rakkaat lukijat, että meidät kaikki on sovitettu Golgatalla! Siellä rakkaan Vapahtajamme Adonai Yeshuan hirvittävillä kärsimyksillä ja tuskallisella kuolemalla meidät on ostettu hänen puhtaalla verellä vapaiksi Perkeleen orjuudesta ja siirretty Yehowah Elohimin orjiksi. Tästä Paavali kirjoitti näin: Kol. 1:12-15

>>12. Iloiten te silloin kiitätte Isää, joka on tehnyt teidät kelvollisiksi saamaan osuuden siitä perinnöstä, mikä pyhillä on valkeudessa, 13. Elohim on pelastanut meidät pimeyden vallasta ja siirtänyt meidät rakkaan Poikansa kuningaskuntaan, 14. hänen, jossa meillä on lunastus, syntien anteeksisaaminen. 15. Hän on näkymättömän Elohimin kuva, koko luomakunnan esikoinen.<<

Jos ihan tarkkaan ajatellaan, niin me suomalaisetkin olemme monenlaisen ”esivallan” orjia. Niitä ovat esimerkiksi: veroviranomainen, poliisilaitos, oikeuslaitos, koululaitos (huomioi pakollinen oppivelvollisuus!), miehille asevelvollisuus tai vastaava aseeton palvelus tai siviilipalvelus. Työpaikoilla  esimiehet tai esinaiset ja sosiaaliviranomaiset (pakkohuostaanottotilanteet).

Tuo kaikki on Korkeimman kädestä, sillä kaikenlainen esivalta on Häneltä. Toki paljon olisi petrattavaa noissa kaikissa, mutta muihin kansoihin verrattuna on Suomi suorastaan loistava esimerkki hyvin hallitusta yhteiskunnasta. Tarvitsemme siis ”esivaltaa” maan päällä, mutta sitä enemmän taivaissa!

Meille villeille metsäsuomalaisille kaikenlainen esivalta tuntuu turhalta, sillä uskomme selviytyvämme ilman sitäkin, mutta todellisuus on kuitenkin toinen! Toisaalta olen ihan perustellusti sitä mieltä, että Suomi on jo aivan liiaksi holhousyhteiskunta, jossa yksilöt voivat halutessaan paeta vastuutaan. Tästä eräänä esimerkkinä ovat ne työkykyiset työttömät, joille ei mikään työ kelpaa.

Alistukaamme sen vuoksi meidän Luojamme ja Lunastajamme orjiksi, sillä Adonai Yeshua kutsuu meitä silloin rakkaiksi ystävikseen! Adonai Yeshua antoi meille hyvän esimerkin siitä, mitä merkitsee olla orjana omalle Isälleen. Se maksoi todella paljon, ihan kaiken. Adonai Yeshua luopui vapaaehtoisesti omasta tahdostaan ja omista toiveistaan. Hän toteutti kaikessa Isänsä tahdon!

Tuollainen
vapaaehtoinen alistuminen on juuri sitä Hengen hedelmää nimeltä ~ Pyhitys ~ , johon meidät on kristittyinä kutsuttu, jotta saisimme periä taivaan kirkkauden ja perintöosan muiden pyhien joukossa. Mitä Adonai Yeshua siitä sai, että alistui Isänsä tahtoon? Hän sai palkakseen seuraavaa: Fil. 2:5-11 (jakeet 9-11)

>>5. Olkoon teillä se mieli, joka myös HaMashiach Yeshualla oli. 6. Hänellä oli Elohimin muoto, mutta hän ei katsonut saaliikseen olla Elohimin kaltainen, 7. vaan tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon. Hän tuli ihmisten kaltaiseksi, ja hänet havaittiin olemukseltaan sellaiseksi kuin ihminen. 8. Hän nöyryytti itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, aina ristin kuolemaan asti.

9. Sen tähden Elohim onkin korottanut hänet korkealle ja antanut hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman, 10. niin että jokaisen polven on notkistuttava Yeshua Nimeen, niin taivaissa kuin maan päällä ja maan alla, 11. ja jokaisen kielen on tunnustettava Isä Elohimin kunniaksi, että Yeshua HaMashiach on Adonai.<<


Tämän tutkielmasarjan lopuksi sopivat Reijo Ikosen "Isämeidänrukous" englanniksi ja tenorissimon sama laulu suomeksi, sekä ”hiljainen tienoo”:

”Lords Prayer” Reijo Ikonen:

https://www.youtube.com/watch?v=ZyIRNw1KZ8M
 

”Isämeidänrukous” Tenorissimo:
https://www.youtube.com/watch?v=2zBjbPXuNiA

”Hiljainen tienoo” Nina S Newton:
https://www.youtube.com/watch?v=hiaUIDkBNGM    

 
PS. Kiitän lukijoita ja toivotan teille menestystä näissä hengellisissä asioissa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihanin piirre Adonai Yeshuassa!

Onko Yeshua HaMashiach sinulle tuttu?

Viikon mietiskelyn aihe 27.7.2018