PELASTUS

Tämän viikon mietiskelyn aiheena 3.8.2018 on:

PELASTUS


  Käsittelen tässä tutkielmassani Uuden Liiton Kirjoitusten (tästedes lyhennettynä ULK) mukaisia pelastukseen liittyviä seikkoja. Ei ole viisasta ”keksiä ruutia uudelleen”, joten lainaan opastusta hyvistä ja luotettavista kirjallisista lähteistä kuten: Raamattu (rk2012 ja 1933/38), Novum ja Iso Raamatun Tietosanakirja (IRT). Paras niistä on Raamattu.


Sanan ”pelastus” alkuperä
 
Sana ”pelastus” on hebreaksi ישוע eli ”yeshua” ja se löytyy Tanakhista 78 kertaa. Tanakh on juutalaisten Raamattu ilman ULK:ia.

Sanan ”pelastus” merkitys jo Tanakhissa viittasi vapauttamiseen siteistä, kahleista, tuomion alaisuudesta ja vihollisen vallasta ja saattamista elävään ja rakkaudelliseen yhteyteen Luojan kanssa.

Uuden Liiton Kirjoituksissa (ULK) on sanalla "pelastus" paljon suurempi ja tärkeämpi merkitys, sillä niissä se merkitsee kristittyjen pelastamista pimeyden vallasta ja siirtämistä Yehowah Elohimin rakkaan Pojan kuningaskuntaan jakeiden Kol. 1:12-13 mukaisesti.

Kaikki pimeyden valtaan joutuneet, joille ei pelastussanoma Adonai Yeshuasta kelpaa, tullaan viimeisellä tuomiolla (Matt. 25:31-46) heittämään helvetin tulimereen, jossa heidän matonsa ei kuole, eikä heidän tulensa sammu jakeiden Mark. 9:43-48 mukaisesti. Siksi oli johdonmukaista antaa Vapahtajamme nimeksi Yeshua.

Luemme jakeen Matt. 1:21 ULK:ista. Edellisessä jakeessa 20 enkeli Gabriel kertoi Joosefille, että neitsyt Maria on tullut raskaaksi Pyhän Hengen siittämänä. Siksi hän käskee Joosefia antamaan pian syntyvälle poikavauvalle aivan määrätyn nimen:

>>Hän (Maria) synnyttää pojan, ja sinun on annettava hänelle nimeksi Yeshua, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.<<

Valitettavasti pakanat ovat kääntäneet Vapahtajamme hebrealaisen erisnimen kreikkalaiseksi ”Iesous”. Sitten se on väännetty ruotsiksi muotoon ”Jesus” ja siitä suomeksi muotoon ”Jeesus”.  Myös Vapahtajamme arvonimi ”HaMashiach” on kreikkalaistettu muotoon ”Christos”.

Mainittakoon, ettei sanoilla Iesous/Jeesus ja Christos/Kristus ole kielitieteellisesti mitään merkitystä! Niiden merkitys on vain kuvitelmaa niihin uskovien mielissä. Monet sanovat, ettei sillä ole merkitystä mitä nimeä Hänestä käytämme, kunhan vain tarkoitamme samaa henkilöä.

Sen mukaan olisi yhdentekevää jos minua kutsuttaisiin nimellä Sherlock Holmes, jos vain tarkoitetaan minua, vaikka nimeni on Leif Norrgård. En  pitäisi siitä, koska myös minun nimilläni on täysin yksiselitteinen merkitys: Leif merkitsee ”Perillinen, Perijä” ja Norrgård merkitsee ”Pohjoiskartano”.

Olen siis ”Pohjoiskartanon perijä”. Heh-heh... taidanpa tästä
, kunhan suurin helle loppuu, lähteä katselemaan tiluksiani siellä ja miten niitä on hoidettu... 

Myös kahdella muulla etunimelläni on tarkka merkitys: Paulus merkitsi alun perin Shaul, mikä merkitsee ”rukoiltu”. Hän oli ensimmäinen Israelin kuningas. Oli virhe kääntää se latinaksi muotoon ”Paulus”. Kolmas etunimeni Sigfrid merkitsee ”Voittorauha” ja ”Voitolla rauhoittava”.

Mielestäni oli paljon suurempi virhe muuttaa Vapahtajamme Nimi nimeksi, jolla ei ole mitään kielitieteellistä merkitystä! Tästä 
lähemmin seuraavassa videossa: 

https://www.youtube.com/watch?v=VZtWlmjH35w

Vain Vapahtajamme alkuperäisnimillä
”Yeshua HaMashiach” on hänen asemaansa ja tehtäväänsä kuvaava merkitys: ”Pelastajaksi Voideltu”. Se voidaan perustellusti kääntää myös nimeksi ”Pelastajakuningas”.

Kyseessä on vertaansa vailla oleva ja ainutlaatuinen Nimi!
Siksi erisnimi Yeshua HaMashiach on yli kaiken ylistettävä!

Lisättäköön vielä, että jakeissa Matt. 1:22-23 lmainitaan tuon Yeshua Nimen merkitykseksi ”ImmanuEL” eli ”Meidän kanssamme on EL”. EL on yksikkömuoto hebrealaisesta korkeinta jumaluutta merkitsevästä monikollisesta sanasta ”Elohim”



Perusedellytys pelastuksen saamiseksi

Koska pelastus merkitsee ikuista elämää Luojamme yhteydessä ja oikeutta olla kansalainen hänen rakkaan Poikansa ikuisessa kuningaskunnassa, niin Luojamme on asettanut tuohon yhteyteen pääsemiseksi seuraavan ehdon, josta Adonai Yeshua kertoi meille jakeessa Joh. 17:3 

>>Mutta tämä on ikuinen elämä, että he tuntevat sinut, joka yksin olet todellinen Elohim, ja hänet, jonka sinä olet lähettänyt, Yeshua HaMashiach'n.<< 

Meidän tulee siis oppia tuntemaan henkilökohtaisesti heidät molemmat, Elohimin Isänämme ja hänen Poikansa Yeshuan Vapahtajanamme! 


Muita perusasioita pelastuksesta

Jokainen ihminen on syntymänsä perusteella syntinen, koska on syntynyt syntiin langenneeseen ihmissukuun. Hänessä vaikuttaa perisynti, joka alkaa tuottaa hedelmänä synnillisiä ajatuksia, sanoja ja tekoja sitä mukaa kuin ihminen varttuu. Tämän osoittavat esim. jakeet Room. 3:21-25a

>>21. Mutta nyt Elohimin vanhurskaus, josta laki ja profeetat todistavat, on ilmoitettu ilman lakia, 22. se Elohimin vanhurskaus, joka uskon kautta Yeshua HaMashiach’n tulee kaikkiin ja kaikille, jotka uskovat; sillä ei ole yhtään erotusta. 23.

Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Elohimin kirkkautta vailla 24. ja saavat lahjaksi vanhurskauden hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on HaMashiach Yeshuassa, 25a. jonka Elohim on asettanut armoistuimeksi uskon kautta hänen vereensä,…<<

Kuultuamme tai luettuamme ensin hyvän sanoman pelastuksesta, voidaan se vastaanottaa vain sydämessä uskoen ja suulla tunnustaen. Luemme jakeet Room. 10:9-10

>>9. Jos sinä siis tunnustat suullasi että Yeshua on Adonai ja uskot sydämessäsi, että Elohim on herättänyt hänet kuolleista, niin sinä pelastut, 10. Sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan.<<

Herra on hebreaksi
Adonai.
Herra on huono suomennos, koska sitä käytetään Raamatussa sekaisin Isästä ja Pojasta, vaikka he ovat kaksi eri persoonaa. Valitettavasti sanaa Herra käytetään myös tavallisista miehistä. Sana Herra on siten kärsinyt arvon alenemisen ja siksi olen alkanut käyttää sen sijaan arvonimeä Adonai.

Jos ihminen todella uskoo suureen ilosanomaan Adonai Yeshuasta, niin hän ymmärtää myös, että hänen on tehtävä elämässään parannus, tunnustettava syntinsä, hylättävä syntielämänsä ja alettava vaeltaa ULK:n opetusten mukaisesti. Voiman siihen hän saa ULK:ista Pyhän Hengen kautta.

Olennaista pelastumiselle on uskoon tulleen meneminen uskovien upotuskasteelle Yeshua HaMashiach nimeen syntiensä anteeksisaamiseksi jakeiden Ap.t. 2:38-39 mukaisesti. Jakeissa Pietari saarnasi israelilaisille hebreaksi käyttäen Vapahtajamme alkuperäisnimiä.

Uskon ja siihen saumattomasti liittyvän upotuskasteen välttämättömyydestä pelastukseen Adonai Yeshua opetti sanoen opetuslapsilleen seuraavasti Mark.16:15b-16

>>15b. ”Menkää kaikkeen maailmaan ja julistakaa evankeliumia kaikille luoduille. 16. Joka uskoo ja saa upotuskasteen *), pelastuu, mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.”<<

*) Kyse on todellakin upotuskasteesta, sillä kohdassa käytetty kreikk. sana baptistheis” merkitsee käännettynä ”kastaa”, ”upottaa”, ”peseytyä”. Tapa juontaa juurensa juutalaisuudesta, jossa papit peseytyivät kahlaamalla isoon mikve-altaaseen, jossa he pesivät koko kehonsa ennen pukeutumista pappisvaatteisiin ja menoa Temppelipalvelusta suorittamaan. 


Lainauksia osittain IRT:sta pelastukseen liittyen


IRT on lyhenne sanoista "Iso Raamatun Tietosanakirja".

 A) Perusta – keino – päämäärä: Ef. 2:8-10

1) Pelastuksen lähde: ”armosta” (oma lisäys: sitä ei voida ansaita)
2) Välikappale: ”uskon kautta” (oma lisäys: sydämen uskolla eikä järkeilemällä)
3) Tarkoitus: ”hyviä töitä varten”. (oma lisäys: edeltä valmistettuja hyviä töitä varten)

B) Pelastus

1) Pelastuksen kesto: ”ikuinen”. Hebr. 5:9
2) Pelastuksen aikaansaaja: ”HaMashiach”. Hebr. 5:9.
3) Pelastuksen sana: ”evankeliumi” (oma lisäys: ”suuri ilosanoma”). Ef. 1:13.
4) Pelastuksen päivä: ”nyt”. 2. Kor. 6:2

C) Kolmivaiheinen pelastus

1) Menneisyys: Pelastus koettuna lahjana Elohimilta.
2) Nykyaika: Pelastus tehtävänä (ahkeroikaa, että pelastuisitte Fil. 2:12 **) on päivittäistä käytännön toimintaa ja kokemista.
3) Tulevaisuus: Pelastus päämääränä ***), uskon päämääränä, muuttuu lopulta kokemiseksi ja näkemiseksi.

**) Liikkeellä on kavala harhaoppi ”Kerran pelastettu – aina pelastettu” eli että jos ihminen on kerran tullut aidosti uskoon, hän muka pelastuu automaattisesti sen perusteella. Jae Fil. 2:12 osoittaa tuon opin valheeksi:

>>Siis, rakkaani, samoin kuin aina olette olleet kuuliaiset, niin ahkeroikaa, ei ainoastaan niin kuin silloin, kun minä olin teidän luonanne, vaan paljoa enemmän nyt, kun olen poissa, pelolla ja vavisten, että pelastuisitte;<<

***) Myös jae Mark. 13:13 osoittaa, että me olemme täällä maan päällä ollessamme vasta matkalla pelastukseen ja meitä kohtaavat vaino ja monet kavalat viettelykset, joiden kautta Paholainen pyrkii saamaan meidät rakastumaan syntiin ja luopumaan uskostamme.

>>Ja te joudutte kaikkien vihattaviksi minun (Yeshua) nimeni tähden; mutta joka vahvana pysyy loppuun asti, se pelastuu.<< Ei siis nuolaista ennen kuin tipahtaa!

Paavalikin opetti etenkin näistä lopun ajoista, että monet aidosti uskoon tulleet kristityt luopuvat uskosta! 1. Tim .4:1

>>Mutta Henki sanoo selvästi, että tulevina aikoina monet luopuvat uskosta ja noudattavat villitseviä henkiä ja riivaajien oppeja.<< Uskosta ei voi luopua, ellei ensin ole uskossa!

Paavali mainitsi nimeltä useita tuntemiaan kristittyjä, jotka olivat luopuneet uskosta! Uskosta luopuneita odottaa kauhea ikuisuus jakeen Hebr. 6:4-6, 8b mukaan:

>>4. Mahdotontahan on uudistaa parannukseen niitä, jotka kerran ovat päässeet valoon, maistaneet taivaallista lahjaa ja tulleet osallisiksi Pyhästä Hengestä 5. maistaneet Elohimin hyvää sanaa ja tulevan maailmanajan voimia

6. mutta ovat luopuneet. He näet itse uudestaan ristiinnaulitsevat Elohimin Pojan ja häpäisevät häntä julkisesti. … 8b …joka tuottaa orjantappuroita ja ohdakkeita on kelvoton. Se on lähellä kirousta ja lopulta se poltetaan.<< Polttaminen tapahtuu helvetissä!

Uudestisyntynytkin voi luopua uskostaan, mutta se olisi vahinko hänen sielulleen!


Loppukehotus: Kilvoittele jalo uskon kilvoitus ja tartu kiinni ikuiseen elämään sydämen uskon otteella ja kaikki mitä teetkin, tapahtukoon rakkaudessa! Silloin rakkauden Elohim suojelee, virvoittaa ja johdattaa sinua myös kuivissa erämaissa viemään elämän vettä janoisille ja nääntyville.


Aiheeseen sopivia lauluja:

“Pass Me Not, O Gentle Savior” - The Joslin Grove Choral Society:

https://www.youtube.com/watch?v=qr-o-kVcR6E

“Savea mä vain” - Milaja
https://www.youtube.com/watch?v=Bli0nJwPgSA
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihanin piirre Adonai Yeshuassa!

Onko Yeshua HaMashiach sinulle tuttu?

Viikon mietiskelyn aihe 27.7.2018