Viikon mietiskelyn aihe 12.10.2018


Pyhitys


  Olen aiemmin jo tarkastellut tätä aihetta, mutta nyt tarkastelen aihetta kolmesta eri näkökulmasta katsoen: 1) Adonai Yeshuan merkitys pyhitykseemme, 2) Oma osuutemme pyhityksessämme, ja 3) Apostolisen seurakunnan merkitys sen jäsenten pyhityksessä. Pyhitys on välttämätöntä menestykseen EV-työssämme ja lopulliseen pelastukseemme.

  Mitä sanalla ”pyhitys” tarkoitetaan? Hebreankielisessä VT:ssä ei esiinny ainuttakaan substantiivia, joka vastaisi käsitettä ”pyhitys” *). Siellä on sanan perustana verbi kádaš, joka on eri merkityksiltään hyvin monivivahteinen. Verbin perusmuoto , ’olla pyhä, puhdas’, ilmaisee kultillista pyhyyttä ilman mitään siveellistä vivahdetta. 2. Moos. 29:21.

*) Lainattu IRT:stä (Iso Raamatun Tietosanakirja), Osa 5, sivu 157 sana ”Pyhitys”. Oma lisäys: Kultillisella pyhyydellä viitataan rituaaliseen pyhyyteen eli puhdistautumiseen esim. temppelipalvelusta varten ja lapsensynnyttämisen jälkeen aina saastaisen verenvuodon loppumiseen asti. Myös kuolleeseen koskettaminen vaati erillistä puhdistautumista.

  Uuden Liiton Kirjoituksissa (ULK) tarkoitetaan pyhityksellä synneistä puhdistamista ja puhdistautumista ja kaikista paheellisista elämäntavoista järjestelmällisesti luopumista. ULK:n mukaisen pyhityksen täysin korvaamaton merkitys tulee selvästi esiin monista raamatunkohdista, kuten seuraavista:

1) Adonai Yeshuan ylimmäispapillinen rukous, jae Joh. 17:19, missä hän sanoo Isälleen seuraavaa: >>Minä pyhitän itseni heidän tähtensä, että hekin olisivat pyhitettyjä totuudessa.<< Jakeessa sanalla ”hekin” viitataan kaikkiin Adonai Yeshuan seuraajiin.

2) Paavalin 2. kirje korinttilaisille sisältää seuraavia pyhityskehotuksia (2. Kor. 6:14-18)

>>14. Älkää suostuko kantamaan vierasta iestä yhdessä niiden kanssa, jotka eivät usko. Mitä yhteistä on vanhurskaudella ja vääryydellä? Tai mitä yhteyttä on valkeudella ja pimeydellä? 15. Miten HaMashiach ja Beliar sopivat yhteen? Tai mitä yhteistä uskovalla on sen kanssa, joka ei usko?

16.
Miten sopivat yhteen Elohimin temppeli ja epäjumalat? Mehän olemme elävän Elohimin temppeli, niin kuin Elohim on sanonut: "Minä olen asuva heissä ja kulkeva heidän keskellään. Minä olen oleva heidän Elohiminsa ja he ovat minun kansani."

17.
Sen tähden: "Lähtekää pois heidän keskeltään ja erotkaa heistä, sanoo Yehowah, älkääkä koskeko saastaiseen, niin minä otan teidät vastaan 18. ja olen oleva teidän Isänne, ja teistä tulee minun poikiani ja tyttäriäni, sanoo Yehowah, Kaikkivaltias."<<

  Jakeissa 14-16 kehotetaan erottautumaan kaikenkaltaisesta jumalattomuudesta, millä nykyisin tarkoitetaan myös esim. ”firmojen pikkujouluja”, joissa ei säästellä Altian tuotteita eikä kielenkäyttö ja käytös ole sensuroitua. Niihin kuuluvat myös kaikenlaiset juomingit, mässäilyt ja moraalitonta seksiä sisältävät juhlat joko TV:stä katsellen tai itse paikalla ollen.

  Jakeista 17-18 käy ilmi ehto, millä perusteella Yehowah Kaikkivaltias hyväksyy meidät lapsikseen, pojikseen tai tyttärikseen. Henkilökohtaisen pyhittäytymisen merkitys korostuu erityisesti seuraavassa ULK:n kohdassa:

3) Hebr. 12:14. >>Pyrkikää rauhaan kaikkien kanssa ja pyhitykseen, sillä ilman sitä ei kukaan ole näkevä Yehowaa.<< Painotan tässä yhteydessä, ettei jakeessa tarkoiteta totuudesta ja pyhitetystä elämästä luopumista rauhan saavuttamiseksi mihin hintaan hyvänsä! Tämän näkemykseni vahvistaa edellä mainitut jakeet kohdassa 2).

  Lukija saattaa masentua ajatellessaan omaa tilannettaan joutua asumaan sellaisten omaisten parissa, jotka eivät usko ja jotka saattavat elää hyvin jumalattomasti päivästä päivään ja vuodesta toiseen. Tällaiselle lukijalle on paras ohje:
”Kätkeydy Adonai Yeshuan veren suojaan alati ja rukoile Pyhässä Hengessä, niin saat joka päivä voiman ylhäältä!”


Adonai Yeshuan merkitys pyhitykseemme

  Sivusin tätä aihetta jo edellä ja toistan sen vielä tässä:
Adonai Yeshuan ylimmäispapillinen rukous, jae Joh. 17:19, missä hän sanoo Isälleen seuraavaa: >>Minä pyhitän itseni heidän tähtensä, että hekin olisivat pyhitettyjä totuudessa.<< Jakeessa sanalla ”hekin” viitataan kaikkiin Adonai Yeshuan seuraajiin.

  Lisäksi Paavalin kirjeessä Korinttilaisille on seuraavat vapauttavat jakeet 1. Kor. 1:26-31.

>>26. Katsokaa, omaa kutsumistanne veljet (ja sisaret). Ei ole monta inhimillisesti viisasta, ei monta mahtavaa, ei monta jalosukuista. 27. Mikä maailman mielestä on hullutusta, sen Elohim valitsi saattaakseen viisaat häpeään. Mikä maailman mielestä on heikkoa, sen Elohim valitsi saattaakseen voimakkaat häpeään.

28. Mikä maailmassa on syntyperältään alhaista ja halveksittua, mikä ei ole mitään, sen Elohim valitsi tehdäkseen mitättömäksi sen, mikä on jotakin, 29. ettei mikään liha voisi kerskailla Elohimin edessä.

30. Hänestä on teidän olemisenne HaMashiach Yeshuassa. Hänet Elohim on antanut meille viisaudeksi, vanhurskaudeksi,
pyhitykseksi ja lunastukseksi, 31. jotta tapahtuisi, niin kuin on kirjoitettu: ”Joka keskaa, kerskatkoon Yehowasta.”<<

  Adonai Yeshua on Ylhäisen Isämme antama taivaan lahja meille myös pyhitykseksi!

  Meidät on lunastettu ja pyhitetty Adonai Yeshuan Golgatan ristillä vuodattamalla verellä otollisiksi saamaan Pyhän Hengen lahjan, jos menemme uskovien upotuskasteelle. Pyhä Henki johdattaa meidät kaikkeen totuuteen, opastaen meidät sisäiseen ja ulkoiseen pyhään elämään muistuttamalla meitä kaikesta, mitä Adonai Yeshua opetti opetuskapsilleen.


Oma osuutemme pyhityksessä

  Emme voi ”ulkoistaa” pyhitystämme Adonai Yeshuan tehtäväksi, vaan meillä on myös oma osuus sen aikaansaamiseksi osaksi hengellistä elämäämme! Tosin Elohimin armo kasvattaa meitä hylkäämään jumalattomuuden ja maailmalliset himot, mutta se tapahtuu siten, että hylkäämme elämästämme kaiken sen, minkä Pyhä Henki neuvoo meitä hylkäämään.

  Koska jokaisen ihmisen elämä ja tausta ovat erilaiset, on myös pyhittäytymistarve erilainen. Jotkut saavat armon tulla pelastukseen sisälle jo nuorena ja jotkut vasta elämänsä ehtoossa. Joka tulee pelastukseen nuorena, säästyy monesta paheesta ja voi edetä pyhityselämässään sangen pitkälle verrattuna vanhuudessa uskoon tulleeseen.

  Tunsin nuorena miehenä erään metodistipapin pojan, Petri Blomgrenin, joka oli tullut uskoon jo varhain ja saanut tervettä opetusta isältään koskien pyhityselämää. Siksi hän sai jo lapsena kokea useita enkeli-ilmestyksiä ja huomasin miten voimallisesti Pyhä Henki toimi hänen kauttaan tiedon sanojen ja terveeksi tekemisen armolahjojen muodossa.


Seurakuntayhteyden merkitys pyhityksessä

  Koska nykyisin ei valitettavasti enää löydy raittiisti apostolisella perustalla toimivia paikallisseurakuntia, niin tuon puutteen voimme korvata uskovien yhteydellä. Sillä tarkoitan uudestisyntyneiden kristittyjen keskinäistä uskonyhteyttä kodeissa. Sitä sanotaan myös ”solutoiminnaksi”. Varhaiset Uuden Liiton pyhät toimivat juuri niin!

  Meistä itsestämme riippuu, miten arvokkaaksi arvioimme kristittyjen yhteyden ja sen seurauksena – jos arvioimme sen tarpeelliseksi – saamme myös kokea sisäistä pyhitystä, minkä aikaansaa yhteiset Raamatun äärellä vietetyt hetket, Pyhä Ehtoollinen, rukoukset ja Pyhän Hengen armolahjojen, kuten esim. profetoimisen, viisauden ja tiedon sanojen käyttö.

  Voimme korvata nykyiset puutteet seurakuntaelämän suhteen myös siten, että luemme armon ja rukouksen Hengessä säännöllisesti Raamattua joka päivä juuri meille sopivan annoksen VLK:sta ja ULK:sta (siis VT:sta ja UT:sta) ja otamme sen opetuksista vaarin. Sen lisäksi on tarpeen rakentaa sisäistä ihmistämme rukoillen joka aika Pyhässä Hengessä.

  Tuo viime mainittu on sen vuoksi välttämätöntä meille, että Pyhän Hengen kautta me alati puhdistumme sisäisesti
**). Kuten edellä jo mainitsin, saamme Pyhän Hengen jos olemme kuuliaiset apostoli Paavalin opetukselle mennä uskoon tultuamme upotuskasteelle Yeshua HaMashiach Nimeen, kuten on alun perin kirjoitettu jakeissa
Ap.t. 2:38-39.

**)  Pyhä Henki antaa hengellemme ravintoa Sanasta, muistuttaen meitä kaikesta siitä, mitä Adonai Yeshua opetti opetuslapsilleen. Adonai Yeshua sanoi opetuslapsilleen Joh. 15:3.

>>Te olette jo puhtaat sen sanan kautta, jonka olen teille puhunut.<<


Lopuksi aiheeseen liittyviä hengellisiä lauluja

”Holy, Holy, Holy is the Lord of Hosts” – Maranatha Singers:
https://www.youtube.com/watch?v=ImPYhlq1P1Y 

“Kadosh” – Yeshua / Messianic:
https://www.youtube.com/watch?v=9995T-G4GdE 

“Pyhä, Pyhä – Kadosh, Kadosh” – Maarit ja Harri Verkkoperä:
  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihanin piirre Adonai Yeshuassa!

Onko Yeshua HaMashiach sinulle tuttu?

Viikon mietiskelyn aihe 27.7.2018