Viikon mietiskelyn aihe 19.10.2018


Kristityille sallitut ruuat?


  Tarkkaan Raamattua lukeneet ovat hieman ymmällä tästä aiheesta, sillä Raamatusta saa kolme erilaista käsitystä, riippuen siitä mitä jakeita aiheesta luetaan. Niin ei saisi olla, sillä asian pitäisi olla kristallinkirkas ja selkeä jo siitä syystä, että kristityn tulee voida säilyttää puhdas omatunto sen suhteen. Moni luulee olevansa tässä kohden ”besserwisser”.

  Käsittelen ne kohdat, joita kailotetaan suurella rintaäänellä rajattoman vapauden nimissä niissä piireissä, joissa uskotaan muutenkin lähes kaikkea mahdollista sallivaan Luojaan. Otan kohdat asiayhteyksissään, jotta lukija huomaisi kolmen täysin erilaisen käsityksen mahdollisuuden. Lopussa esitän oman käsitykseni niistä, silti sitä lukijalle ”tuputtamatta”.
 
A)   Apostolien teot 15:19-20 ( Kohta toistetaan jakeissa Ap.t. 15:28-29)

>>19. Sen tähden minä olen sitä mieltä, ettei tule rasittaa niitä, jotka pakanuudesta kääntyvät Elohimin puoleen, 20. vaan heille kirjoitettakoon, että heidän pitää karttaa epäjumalien saastuttamaa ja haureutta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, sekä verta. 21, Sillä Mooseksella on ammoisista ajoista asti joka kaupungissa julistajansa. Luetaanhan häntä synagogissa jokaisena sapattina."<<

>>28. Sillä Pyhä Henki ja me olemme nähneet hyväksi, ettei teidän päällenne ole pantava enempää kuormaa kuin nämä välttämättömät: 29. että kartatte epäjumalille uhrattua ja verta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, ja haureutta. Jos te näitä vältätte, niin teidän käy hyvin. Jääkää hyvästi!"<<

  Noiden kohtien valossa asia näyttää olevan kristallinkirkas. Toisaalta mitä tulee jakeeseen 21, eivät pakanamiehet saaneet käydä israelilaisten synagogissa, koska se oli kiellettyä ympärileikkaamattomilta. Siksi perustelu tuntuu perin oudolta. Myös jakeen 28 perustelu, jossa Pyhä Henki ja apostolit ikään kuin asetetaan arvovallassa samalle tasolle, on outo.

  Tässä kohden oli asiayhteys eli tausta sellainen, että eräät israelilaiset olivat Korinttissa opettaneet, että uskoon tulleet pakanamiehet pitää ympärileikata ja käskeä noudattamaan Mooseksen Lakia. Muutos olisi ollut dramaattinen, sillä pakanoita ei ole opetettu, kuten israelilaisia jo varhaislapsuudesta alkaen, noudattamaan Mooseksen Lakia!

  Ymmärrän hyvin apostolien huolen siitä, että ainakin enin osa pakanamiehistä olisi oitis häipynyt takaisin pakanuuteen, jos heidän sukukaluunsa olisi pyritty veitsellä kajoamaan!

  B) 1. Kor. 10:25
>>Syökää kaikkea, mitä lihakaupassa myydään, kyselemättä mitään omantunnon tähden,<<
 
Tämä jae on tulkittu eräissä kristillisissä piireissä siten, että veripaltun syönti on ihan ok, samoin mustan makkaran eli verimakkaran syönti. Jae on selvästi ristiriidassa edellisten jakeiden Ap.t. 15: 20 ja 29 kanssa. Paavali lavensi entisestään pakanoiden vapautta! Miksi?

  C) 1. Kor. 10:27
>>Jos joku, joka ei usko, kutsuu teitä ja te tahdotte mennä hänen luokseen, niin syökää kaikkea, mitä eteenne pannaan, kyselemättä mitään omantunnon tähden.<<

Myös tämä
”vapaus” on ristiriidassa samojen jakeiden Ap.t. 15: 20 ja 29 kanssa, vaikka ko. vapaus oli annettu vain pakanuudesta Adonai Yeshuan luo pelastettaviksi tulleille.

  D) 1. Kor. 8:8
>>7. Mutta ei ole kaikilla tätä tietoa, vaan tottumuksesta epäjumaliin muutamat vielä nytkin syövät uhrilihaa ikään kuin epäjumalille uhrattuna, ja heidän omatuntonsa, joka on heikko, tahraantuu siitä. 8. Mutta ruoka ei lähennä meitä Elohimiin. Jos olemme syömättä, emme siitä vahingoitu, jos syömme, emme siitä hyödy.

9. Katsokaa kuitenkin, ettei tämä vapautenne koidu heikoille loukkaukseksi. 10. Sillä jos joku näkee sinun, jolla on tieto, aterioivan epäjumalan huoneessa, eikö hänen omatuntonsa, kun hän on heikko, vahvistu epäjumalille uhratun syömiseen? 11. Sinun tietosi kautta turmeltuu silloin tuo heikko, sinun veljesi, jonka tähden HaMashiach on kuollut.

12. Mutta kun te näin teette syntiä veljiä vastaan ja haavoitatte heidän heikkoa omaatuntoaan, niin teette syntiä HaMashiach’aa vastaan. 13. Sen tähden, jos ruoka on viettelykseksi veljelleni, en minä ikinä enää syö lihaa, etten olisi viettelykseksi veljelleni.<<

  Näissä jakeissa Paavali vaikuttaa olevan eniten huolestunut siitä, miten ”uskossaan heikon” kristityn omatunto reagoi tilanteessa, jossa joku ”uskossaan vahva” kristitty osallistuu epäjumalille uhratun lihan syömiseen! Jakeissa Ap.t. 15: 20 ja 29 kuitenkin selvästi kielletään epäjumalille uhratun lihan syöminen!

  Jakeen 11
mukaan
”tieto” vapauttaa kristityn syömään epäjumalille uhrattua(?) Tuntuu myös ylisanoilta se, että jakeessa 13 Paavali väitti lopettavansa lihansyönnin kokonaan, jos se koituisi viettelykseksi uskonveljelle. Hän tarkoitti asiayhteyden huomioiden vain epäjumalille uhratun lihan syönnin lopettamista. Sekin on ristiriidassa seuraavasti:

  E) Apostoli Paavali noudatti Mooseksen Lakia *) Laki kieltää ehdottomasti epäjumalille uhratun lihan syömisen, koska siinä vaaditaan pitäytymään tarkoin määriteltyyn kosher-ruokavalioon! 3. Moos. 11:1-44. Lainaan ko. luvun loppujakeet 45-47 asian vakuudeksi. Sitä paitsi pakanat uhrasivat myös sikoja ja muita saastaisia eläimiä epäjumalilleen!

>>45. Sillä minä olen Yehowah, joka olen johdattanut teidät Egyptin maasta, ja joka olen teidän Elohiminne; olkaa siis pyhät, sillä minä olen pyhä. 46. Tämä (jakeet 1-44) on laki nelijalkaisista eläimistä ja linnuista ja kaikista elollisista, joita vedessä vilisee, ja kaikista olennoista, joita maassa liikkuu, 47. että tietäisitte erottaa puhtaat saastaisista ja syötävät eläimet niistä eläimistä, joita ei saa syödä."<<

*) Seuraavassa jakeessa Paavalin uskonveljet, Jerusalemin seurakunnan apostolit kertovat, että Paavalikin vaelsi (siihen aikaan) Mooseksen Lain mukaan ja noudatti sitä. Ap.t. 21:24.

>>
Ota ne luoksesi ja puhdista itsesi heidän kanssansa ja maksa kulut heidän puolestaan, että he saisivat leikkauttaa tukkansa; siitä kaikki huomaavat, ettei ole mitään perää siinä, mitä heille on kerrottu sinusta, vaan että sinäkin vaellat lain mukaan ja noudatat sitä.<<


Adonai Yeshua opetti asiasta seuraavasti

1) Yeshuan opetus kansalle Matt. 15:7-11 ja erikseen opetuslapsille 15-20.

>>7. Te ulkokullatut, oikein teistä Esaias ennusti, sanoen: 8. 'Tämä kansa kunnioittaa minua huulillaan, mutta heidän sydämensä on minusta kaukana. 9. mutta turhaan he palvelevat minua opettaen oppeja, jotka ovat ihmiskäskyjä.'" 10. Ja hän kutsui kansan luokseen ja sanoi heille: "Kuulkaa ja ymmärtäkää. 11. Ei saastuta ihmistä se, mikä menee suusta sisään; vaan mikä suusta käy ulos, se saastuttaa ihmisen."…

15. Niin Pietari vastasi ja sanoi hänelle: "Selitä meille tämä vertaus." 16. Mutta Yeshua sanoi: "Vieläkö tekin olette ymmärtämättömiä? 17. Ettekö käsitä, että kaikki, mikä käy suusta sisään, menee vatsaan ja ulostuu? 


18. Mutta mikä käy suusta ulos, se tulee sydämestä, ja se saastuttaa ihmisen. 19. Sillä sydämestä lähtevät pahat ajatukset, murhat, aviorikokset, haureudet, varkaudet, väärät todistukset, Elohimin pilkkaamiset. 20. Nämä ihmisen saastuttavat, mutta pesemättömin käsin syöminen ei saastuta ihmistä."
<<

  Fariseukset olivat näet hyvin tarkkoja siitä, että kädet piti pestä aina ennen aterioimista. He vaalivat ns. ”lihanpuhtautta” ihan orjamaisesti unohtaen sisäisen puhtautensa vaalimisen. Juuri tämä seikka oli Adonai Yeshuan opetuksen ydin, eikä se että israelilaiset saisivat syödä vapaasti mitä ruokia tahansa. Palaan perustelussani tähän kohdassa 3).

2) Yeshua opettaa myös Markuksen mukaan edellä kuvatulla tavalla, mutta Markus lisää siihen jakeessa 19 kohdan ”näin hän puhui kaikki ruuat puhtaiksi”. Mark. 7:14-23

>>14. Ja hän kutsui taas kansan luokseen ja sanoi heille: "Kuulkaa minua kaikki ja ymmärtäkää: 15. ei mikään, mikä ihmisen ulkopuolelta menee hänen sisäänsä, voi häntä saastuttaa, vaan mikä ihmisestä lähtee ulos, se saastuttaa ihmisen. 16. Jos jollakin on korvat kuulla, hän kuulkoon." 

17. Ja kun hän kansasta erottuaan oli mennyt erääseen taloon, kysyivät hänen opetuslapsensa häneltä sitä vertausta. 18. Ja hän sanoi heille: "Niinkö ymmärtämättömiä tekin olette? Ettekö käsitä, ettei mikään, mikä ulkoapäin menee ihmiseen, voi häntä saastuttaa? 19. Sillä se ei mene hänen sydämeensä, vaan vatsaan, ja ulostuu." Näin hän sanoi kaikki ruuat puhtaiksi. 

20. Ja hän sanoi: "Mikä ihmisestä lähtee ulos, se saastuttaa ihmisen. 21. Sillä sisästä, ihmisten sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat, 22. aviorikokset, ahneus, häijyys, petollisuus, irstaus, pahansuonti, jumalanpilkka, ylpeys, mielettömyys. 23. Kaikki tämä paha lähtee sisästä ulos ja saastuttaa ihmisen."<<

  Juuri tuo maininta Näin hän sanoi kaikki ruuat puhtaiksi” on johtanut tulkintaan, että Adonai Yeshua olisi muka opettanut israelilaisia hylkäämään Mooseksen Lain ja sen kosher-ruokasäädökset. Se tulkinta on ehdottomasti väärä, sillä Adonai Yeshua opetti seuraavassa kohdassa täysin päinvastaista eli tarkkaa Mooseksen Lain noudattamista!

3) Matt 5:17-20. Tässä Adonai Yeshua puhuu israelilaisille, mutta myös meille kaikille!

>>17. Älkää luulko, että minä olen tullut Lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. 18. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennen kuin kaikki on tapahtunut.

19. Joka siis jättää pois yhdenkin näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavoin opettaa ihmisiä, sitä kutsutaan pienimmäksi taivasten kuningaskunnassa. Mutta joka noudattaa ja opettaa näitä käskyjä, sitä kutsutaan suureksi taivasten kuningaskunnassa.

20. Minä sanon teille: ellei teidän vanhurskautenne ole paljon suurempi kuin kirjanoppineiden ja fariseusten, te ette pääse taivasten valtakuntaan.
<<

  Huomaamme Adonai Yeshuan opettaneen Mooseksen Lain pyhyyttä ja sen jokaisen käskyn noudattamista ehtona heille, jotka tulevat saamaan suuren eli korkean aseman taivasten kuningaskunnassa. Vaikka suomalainen perusluonne on vaatimattomuus ja alempiarvoisuuden tunne, niin silti suosittelen korkeana aseman tavoittelua taivaissa!

  Jakeen 19 mukaan tuo korkea asema voidaan saavuttaa vain seuraavasti: Mutta joka noudattaa ja opettaa näitä käskyjä, sitä kutsutaan suureksi taivasten kuningaskunnassa.

  Tämä on minullekin ohjenuorana, ei kuitenkaan siten, että se olisi pelastukseni perusta, sillä ainoa perusta pelastukselleni on Adonai Yeshuan veriuhri Golgatan ristillä syntieni tähden. Vain siihen uskoen olen saanut lahjavanhurskauden ja sieluni on pesty luntakin valkeammaksi teurastetun Yehowah Elohimin Karitsan uhriveressä. HalleluYah! Aamen.


Profeetta Jesajan varoitus sianlihan syömisestä

  Luemme jakeet Jes. 66:15-17 ja pohdimme keitä se koskee ja mihin aikakauteen se liittyy?

>>15. Katso, Yehowah saapuu tulessa, ja hänen vaununsa ovat kuin myrsky. Hän antaa vihansa purkautua raivoisasti, nuhtelunsa tulenliekeissä. 16. Yehowah käy oikeutta kaiken lihan kanssa tulella ja miekalla. Yehowan surmaamia on oleva paljon. 

17. Niistä, jotka pyhittäytyvät ja puhdistautuvat puutarha-menoja varten seuraten miestä, joka on heidän keskellään, ja jotka syövät sianlihaa ja muuta inhottavaa, myös hiiriä, niistä kaikista tulee loppu, sanoo Yehowah.<<

  Voin sieluni silmin kuvitella tilannetta jonain jouluna, jolloin noin 2 miljardia kristittyä istuu herkkupöytänsä ääressä popsien kinkkua halullisin huulin ja mielin. Yht’äkkiä Yehowan miekka iskee alas, halkaisee kinkun ja lyö samalla koko pöydän säpäleiksi. Mässäilevät ja tottelemattomat kristityt juoksevat pakokauhun vallassa kuka minnekin piiloonsa.

  Huumori sijansa saakoon, mutta
jakeiden 16 ja 18 mukaan varoitus koskee kaikkia kansoja ja ihmisiä. Seuraavista jakeista aina luvun loppuun asti jakeeseen 24 saa käsityksen varoituksen koskevan (kenties) vain israelilaisia ja sen ajoittuvan jonnekin tulevaisuuteen.
Jakeet 15-17 osoittavat kuitenkin sen, että Yehowah inhoaa ihmisten sianlihan syömistä.


Lopuksi aiheeseen sopivia lauluja

”Baruch Haba B’Shem Adonai” – The life of Yeshua. A song from film:
https://www.youtube.com/watch?v=uv6_iYoRKzI

“We Choose to Fear of the Lord” – Maranatha Singers:
https://www.youtube.com/watch?v=KZ35aiGAchc

“Every day with Jesus” – A big choir is singing:
https://www.youtube.com/watch?v=1vbF8xRSKRU

“Jumalan Sana” – Elis Palin:
https://www.youtube.com/watch?v=QrsB2x0LsV8

Kommentit

  1. Ruokia koskevat säädökset ovat hyödyksi jos niitä noudatetaan oikealla prioriteetilla.
    Ne antavat meille mahdollisuuden terveelliseen dieettiin. Nykyään on kaikenlaista sipsiä ja energiajuomaa joista Mooses ei tiennyt mutta joihin voidaan suhtautua varauksella kosher- periaatteiden tulkinnan valossa.

    Joka tapauksessa meillä on aivan liikaa hiilihydraattipitoista ravintoa tarjolla.

    On paikallaan tarkkailla mitä syö, mutta ennenkaikkea mitä puhuu, sillä saastuminen tapahtuu ennemmin sen kautta kuin syömisen.





    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hyvä havainto, että Mooses ei voinut varoittaa sipsien eikä monen muunkaan nykyisin suositun epäterveellisen ruuan vaarallisuudesta. Monissa einesruuissa on aivan liikaa lisäaineita säilymisen parantamiseksi, värin ja maun parantamiseksi.

      Mitä puhumme ja mitä kirjoitamme on todellakin tärkeämpää kuin mitä syömme tai mitä juomme päihteet poislukien.

      Lukiessani tänään Lootin perheen kohtalosta tuli ensi kertaa mieleeni myös se, että hänellä oli Aabramin seurasta eronneena niin paljon palvelijoita ja karjaa, ettei laidunmaa riittänyt heille molemmille.

      Lootin väärä valinta johti siihen, että hänen vaimonsa, kaikki palvelijansa, karjansa ja muu omaisuutensa tuhoutui silmänräpäyksessä. Vaimo tosin hieman myöhemmin katsoessaan taakseen. Kenties hän ikävöi kotiaan, jonka joutui jättämään taakseen.

      Tuo Lootin kaikkien palvelijoiden kokema tuho puhutteli minua eniten. Se oli siinäkin mielessä tragedia, että monet heistä olivat ilmeisesti orjia ja joutuivat perheineen Lootin väärän valinnan vuoksi Yehowan vihan alaisiksi ja tuhoutuivat. Noin kävi ainakin maallisella tasolla, vaikka heidän ikuisuuskohtaloaan emme tiedä, koska Yehowah tuomitsee ihmiset yksilöina heidän tekojensa mukaan.

      Toisaalta eläminen kovin jumalattomassa ympäristössä saattoi koitua heidän tuhokseen, sillä seura tekee kaltaisekseen, ellei ole luja luonteeltaan ja taistele samaistumista vastaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihanin piirre Adonai Yeshuassa!

Onko Yeshua HaMashiach sinulle tuttu?

Viikon mietiskelyn aihe 27.7.2018