Viikon mietiskelyn aihe 26.10.2018


~ Anteeksiantamus ~


  Vanhan Liiton aikakaudella oli välttämätöntä uhrata sijaisuhrina jotakin kaikenlaisten rikkomusten sovitukseksi. Kustakin rikkomuksesta oli tarkat säädökset ja niihin liittyvät uhrit. Jos oli menetelty Mooseksen Lain mukaisesti, niin vasta sitten syntinen sai osakseen anteeksiantamuksen. Lisäksi oli erillinen vuotuinen Suuri sovituspäivä itsetutkisteluun jne.

  Nuo Lakiliiton uhrit olivat eläinuhreja ja siksi viattomien eläinten veri virtasi israelilaisten syntien sijaissovitukseksi tasan 1400 vuoden ajan laskien Israelin vapautumisesta Egyptin orjuudesta, mikä tapahtui vuonna 2668 jälkeen Aadamin luomisen, ja siitä laskien aina Vapahtajamme Golgatan ristille kuolemiseen asti AD 28, sillä hän syntyi 6 vuotta eaa.

  Israelissa uhrattiin eläinuhreja vielä ainakin vuoteen AD 70, jolloin Rooman Valtakunnan legioonat tuhosivat Jerusalemin toisen Temppelin maan tasalle. On hyvä muistaa, että Temppelin noin 300 kg painava esirippu repesi ylhäältä alas asti juuri sillä hetkellä, kun Adonai Yeshua antoi henkensä Golgatan ristillä Yehowah Elohimin uhrikaritsana.

  Temppelin esirippu, joka erotti Temppelin Pyhän alueen Temppelin Kaikkein pyhimmästä, merkitsi repeytyessään sitä, että tie suoraan Adonai Yeshuan veren kautta avattiin syntisen ihmisen käydä syntejään katuen ja ne tunnustaen Yehowah Elohimin armoistuimen luo ilman eläinuhreja. Siten Adonai Yeshuan sovitus vapautti myös viattomat eläimet tuskasta!

  Aivan niin kuin Vanhan Liiton aikakaudella, tuottaa vain sijaiskärsijän uhriveri meille sovituksen. Meidän pääsiäislampaamme, Yeshua HaMashiach on tuo sijaiskärsijämme, hänen kuolemansa ja ylösnousemuksensa on meidän ainoa pelastustoivomme, jos vain pidämme siitä kiinni sydämen uskolla, elävänä toivonamme elämämme loppuun asti.

  Me ihmiset rikomme monessa asiassa toinen toistamme, Luojaamme ja jopa itseämme ja omia periaatteitamme vastaan. Sen seurauksena saamme huonon omantunnon ja elämä tuntuu raskaalta ja mielemme masentuu helposti. Vaikka yrittäisimmekin unohtaa kaiken sen ja uskoa, että ”aika parantaa haavat”, niin huomaamme asian silti pulpahtavan esiin.

  Rikomme myös siinä Luojaamme vastaan, että omalta osaltamme turmelemme luontoa kerskakulutuksella, emmekä aina siivoa jälkiämme edes tyydyttävästi. Monet meistä ostavat hetken mielijohteesta aivan tarpeetonta krääsää ja aivan turhan usein uusia vaatteita juosten rahaa säästämättä muodin ja monenlaisten turhuuden villitysten perässä.

  Meidän omatuntomme on lahjomaton. Vaikka voimme turruttaa sitä kemikaaleilla, kuten päihteillä ja huumeilla, sekä päättämällä olla piittaamatta sen nuhtelusta, niin emme pääse siitä koskaan eroon.
Ajan rajan tuolla puolen tulevat kaikki tekemisemme ja tekemättä jättämisemme täydellisesti ja yksityiskohtaisesti esiin Luojan kirkkauden läpivalaisussa.

  Siksi meidän on viisainta nöyrtyä omantuntomme syytösten edessä ja kysyä itseltämme sydämessämme: ”Mitä minun pitää tehdä ja miten voin hyvittää kaiken sen pahan mitä olen ajatellut, sanonut ja tehnyt, että saisin rauhan sisimpääni?” Vain Raamatussa meille on tarjolla anteeksiantamus rakkaan taivaallisen Isämme, Yehowah Elohimin laupeudesta.

  Luemme esimerkin tuosta meille niin tarpeellisesta ja kallisarvoisesta Yehowah Elohimin laupeudesta ja halusta anteeksiantamukseen.
Jes. 43:21-27.

>>
21. Kansa, jonka olen luonut itseäni varten, on julistava minun ylistystäni. 22. Mutta et sinä Jaakob, ole minua avuksi huutanut etkä minun vuokseni vaivaa nähnyt, sinä Israel.

23. Lampaita et ole tuonut minulle polttouhriksi etkä teurasuhreillasi minua kunnioittanut. Minä en ole vaivannut sinua ruokauhrilla enkä suitsutusuhrilla sinua uuvuttanut. 24. Et ole minulle suitsutusruokoa hopealla ostanut etkä minua teurasuhriesi rasvalla virvoittanut, vaan olet vaivannut minua synneilläsi ja rasittanut minua pahoilla teoillasi.

25. Mutta minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi itseni tähden enkä sinun syntejäsi muista. 26. Muistuta minua, käykäämme oikeutta keskenämme. Puhu sinä ja näytä, että olet oikeassa. 27. Jo kantaisäsi teki syntiä, ne, jotka ajoivat sinun asiaasi, luopuivat minusta.
<<

  Kohta on osoitettu Liittonsa rikkoneelle Israelille, mutta se pätee täysin myös kaikkiin pakanakansoihin ja meihin kristittyihinkin. Kaikki ”liha” eli koko ihmissuku on luopunut tottelemasta Luojaansa, vaikka hän on säätänyt meille vanhurskaita lakeja ja säädöksiä, tehden ne ymmärryksellemme tiettäviksi omantuntomme kautta. Me olemme syyllisiä!

  Olemme Yehowan anteeksiantamuksen suurkuluttajia, eikä hän väsy antamasta anteeksi yhdellekään, joka katuu syntejään ja rikkomuksiaan ja tulee nöyrästi polvistuen hänen jalkojensa juureen armoa ja anteeksiantamusta anoen. Hän on hyvä ja meitä heikkoja ihmisiä ymmärtävä ”ihmisten Paimen” Poikansa Adonai Yeshuan välityksellä tänäänkin.

  Tulkaamme sen vuoksi elävän kiven luo, Yeshua HaMashiach’n luo, jonka tosin lähes koko Israel on hylännyt, mutta, joka on ylen kallisarvoinen meille, jotka olemme panneet koko pelastustoivomme hänen Golgatalla vuodatettuun sovitusvereensä ja täydelliseen anteeksiantamukseensa. Tuo veri tuottaa puhdistuksen ja tuo meille hyvän omantunnon!

  Lukekaamme tähän sopivat apostoli Pietarin jakeet. 1. Piet. 2:1-10.

>>
1. Pankaa siis pois kaikki pahuus, kaikki vilppi, teeskentely ja kateus ja kaikki panettelu. 2. Niin kuin vastasyntyneet lapset janotkaa sanan väärentämätöntä maitoa, jotta te sen avulla kasvaisitte pelastukseen, 3. jos kerran "olette maistaneet, että Adonai on hyvä." 

4. Tulkaa hänen luokseen, elävän kiven luo, jonka ihmiset tosin ovat hyljänneet mutta joka Jumalan silmien edessä on valittu ja kallis. 5. Rakentukaa itsekin elävinä kivinä hengelliseksi huoneeksi, pyhäksi papistoksi, uhrataksenne hengellisiä uhreja, jotka Yeshua HaMashiach’n kautta ovat Elohimille mieluisia. 

6. Sanotaanhan
Tanakhissa *) : "Katso, minä lasken Siioniin kulmakiven, valitun ja kalliin. Joka häneen uskoo, ei joudu häpeään." 7. Teille, jotka uskotte, se on kallis, mutta heille, jotka eivät usko, on siitä kivestä, jonka rakentajat hylkäsivät, tullut huippukivi, 8. kompastuskivi, loukkauksen kallio. Koska he eivät tottele sanaa, he kompastuvat, ja se heidän osakseen on määrättykin. 

9. Te sen sijaan olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo ja omaisuuskansa julistaaksenne hänen jaloja tekojaan, joka on pimeydestä kutsunut teidät ihmeelliseen valkeuteensa. 10. Ennen te ette olleet kansa, mutta nyt te olette Elohimin kansa, ette olleet armahdettuja, mutta nyt te olette armahdettuja.<<

*)  Nuo Pietarin mainitsemat jakeet löytyvät Israelin pyhistä Kirjoituksista, Tanakhista, sillä Pietarin elinaikana ei ollut vielä Raamattu-nimistä kokoelmakirjaa edes olemassa. Kuten Raamattujen jaekohtaiset viitteet osoittavat, on Pietari koonnut opetukseensa useita Tanakhin kohtia, kuten Jes. 28:16 (jakeelle 6), Ps. 118:22 (jakeelle 7), Snl. 4:19 ja Jes. 8:14 (jakeelle 8), 2. Moos. 19:5,6 (jakeelle 9) ja Hoos. 1:6-10, 2:23 (jakeelle 10).


Anteeksiantamus yksin armosta!

  Se Uuden Liiton anteeksiantamus, joka annetaan syntejään katuvalle jumalattomalle saadaan ainoastaan uskon kautta Yehowah Elohimin armosta ilman Mooseksen Lain tai minkään muunkaan lain vaatimia tekoja. Kyseessä on lahjavanhurskaus, mikä on ilmoitettu ilman Mooseksen Lakia ja täysin erillään siitä. Anteeksiantamus on lahja ylhäältä!

 
On mahdotonta kuvitella suurempaa rakkaudenosoitusta, kuin minkä Yehowah Elohim osoitti syntistä ihmiskuntaa kohtaan uhraamalla ihmiseksi syntyneen rakkaan Poikansa, syntisen lihan kaltaisuudessa, mutta ilman syntiä sijaisuhriksi puolestamme. En voi sanoin kuvailla sitä sisäistä vapauden tunnetta, kun sain omakohtaisesti kokea tuon rakkauden!

  >>Sillä niin on Yehowah Elohim maailmaa rakastanut, että hän antoi ainutsyntyisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi ikuinen elämä.<< Tuo Joh. 3:16 on kiistatta Raamatun kaunein jae.

  Jotta paremmin ymmärtäisit sen sisällön, niin lue ääneen se seuraavassa muodossa:
  >>Sillä niin on Yehowah Elohim myös minua rakastanut, että hän antoi ainutsyntyisen Poikansa, etten minä häneen uskoessani, joutuisi kadotukseen, vaan minulla olisi ikuinen elämä.<< Usko tähän ja pane koko pelastustoivosi tähän, niin sinulle käy hyvin lopulta! 

 

Velvoitetut antamaan anteeksi!

  Koska me olemme saaneet syntimme ja rikoksemme anteeksi sulasta armosta, niin me olemme velvoitetut antamaan anteeksi myös kaikille heille, jotka ovat meitä vastaan
 rikkoneet **) ja rakastamaan lisäksi heitä, vaikka he eivät ole sitä ansainneet, sillä meitäkin rakastetaan, vaikka emme emme sitä ansainneet! **) Näin me lupaamme Isämeidänrukouksessa.

  Koska me olemme nyt tämän vuoksi armahdetut ja saaneet osaksemme anteeksiantamuksen sulasta armosta, niin sallikaamme tämän armon kasvattaa meitä joka päivä taivasta varten! Tiit. 2:11-14.

>>11. Elohimin armo on näet ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille, 12. ja se kasvattaa meitä hylkäämään jumalattomuuden ja maailmalliset himot ja elämään siveästi, vanhurskaasti ja jumalisesti nykyisessä maailmanajassa, 13. kun odotamme autuaan toivon täyttymistä ja suuren Elohimin ja Vapahtajamme Yeshua HaMashiach’n kirkkauden ilmestymistä.

14. Hän antoi itsensä meidän puolestamme lunastaakseen meidät kaikesta laittomuudesta ja puhdistaakseen itselleen omaisuudeksi kansan, joka ahkeroi hyviä tekoja!<<


Lopuksi aiheeseen sopivia lauluja: 

”By His grace” – Maranatha Singers:

”Saavuin kerran” – Rene Laulajainen:
https://www.youtube.com/watch?v=ksfc1NqPf00

Kommentit

  1. Eräs merkittävä uskonto ei voi ymmärtää sitä, että ihmiset eivät kanna itse omia syntitaakkojaan. Eivät ymmärrä myöskään sitä, että meidän niin sanotuilla hyvillä töillämme ei saavuteta yhtään mitään Jumalan tuomioistuimen edessä. Ainoat teot jotka siellä jotain merkitsevät ovat Jumalan tekoja jotka hän mahdollisesti on toimittanut meidän kauttamme. Niistä meidän kannaltamme merkittävin on usko jonka Jumala on vaikuttanut.

    Meillä ei ole mitään hyvää annettavaa. Antakaamme siis anteeksi kaikille jotka ovat meitä vastaan rikkoneet, sillä vain sillä tavoin pääsemme tulemaan osalliseksi anteeksiantamuksesta.

    VastaaPoista
  2. Otit esille mielenkiintoisen aihealueen! Kukaan ei voi tulla Adonai Yeshuan luokse pelastettavaksi, ellei Yehowah Elohim häntä sinne vedä Pyhän Henkensä kautta. Hän ei katso ihmiseen puolueellisesti ja me tiedämme hänen kaikessa menettelevän oikein!

    Jokaisessa kansassa se, joka tekee oikeuden, on hänelle otollinen ja hän lähettää hänelle pelastussanoman, jonka kautta hän johdattaa ko. ihmisen sisälle pelastukseen. Hän avaa sellaisen ihmisen ymmärryksen käsittämään esiin ottamasi totuudet ja paljon muutakin.

    On pelkkää suurta armoa, että saa uskon kautta ymmärtää olevansa pelastettu juuri tällaisenaan ilman omia ansioita Kaikkivaltiaan äärettömän rakkauden ja hänen oman valinnan ja edeltäsäätämyksensä perusteella!
    - Ap.t. 13:48
    >>Sen kuullessaan pakanat iloitsivat ja ylistivät Adonain sanaa ja uskoivat, kaikki, jotka olivat säädetyt ikuiseen elämään.<<

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihanin piirre Adonai Yeshuassa!

Onko Yeshua HaMashiach sinulle tuttu?

Viikon mietiskelyn aihe 27.7.2018